stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Denar se je našel, EP 2013 vendarle v Sloveniji?

Deli na:

Vlada je "našla" denar za organizacijo Evropskega prvenstva v košarki 2013, je na konferenci SPORTO v Portorožu dejal minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič, ki je pojasnil, da bodo ob prvotnih 1,16 milijona evrov, ki jih je dala vlada, na voljo še dodatna sredstva iz drugih državnih virov. Odločitev, ali bo prvenstvo dodelila Sloveniji, je sedaj v rokah mednarodne košarkarske zveze (Fiba).

Vlada je "našla" denar za organizacijo Evropskega prvenstva v košarki 2013, je na konferenci SPORTO v Portorožu dejal minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič, ki je pojasnil, da bodo ob prvotnih 1,16 milijona evrov, ki jih je dala vlada, na voljo še dodatna sredstva iz drugih državnih virov. Odločitev, ali bo prvenstvo dodelila Sloveniji, je sedaj v rokah mednarodne košarkarske zveze (Fiba).

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je v Portorožu dejal, da slovenska vlada nedvoumno podpira kandidaturo Košarkarske zveze Slovenije (KZS) za organizacijo evropskega prvenstva leta 2013 v naši državi, obenem pa je zatrdil, da lahko Slovenija dobro pripravi tudi univerzijado v Mariboru leta 2013.

"Vlada KZS podpira pri izvedbi prvenstva. KZS se zaveda, da je to ta trenutek dovolj, da kandidira za EP. Zavedamo se, da je vsaka naša športna zveza prešibka, da bi lahko sama pripravila prvenstvo brez predhodne podpore vlade. Naša pričakovanja so uperjena v 5. december, ko bo Fiba odločala o organizatorju EP. Upamo na najboljše, da bo sprejeta odločitev v našo korist in da bo Slovenija gostiteljica EP leta 2013," je dejal Lukšič.

Vlada in KZS bosta do seje izvršnega odbora Fiba Europe, ki bo 4. in 5. decembra v Münchnu, skušala poiskati finančno rešitev, ki bo znosna in vzdržna za državni proračun in bo hkrati zadovoljila zahteve evropskega dela Mednarodne košarkarske zveze. Predsednik vlade Borut Pahor bo zato v sredo na pogovor sprejel generalnega sekretarja Fiba Europe Nara Zanolina.

"Vlada je prejšnji četrtek podprla organizacijo EP in za organizacijo prvenstva namenila 1.116.200 evrov. Organizatorji pa lahko kandidirajo tudi na ministrstvu za gospodarstvo, ki ima sredstva za promocijo turizma, na ministrstvu za zdravje za tovrstne storitve, na ministrstvu za notranje zadeve za varovanje, na ministrstvu za šolstvo in šport za izgradnjo športnih dvoran, pomagali pa bomo tudi iz športnega dela sredstev našega ministrstva, ki so na voljo za organizacijo tovrstnih prireditev," je dejal Lukšič in dodal, da po prvi oceni obstaja tudi veliko možnosti za pridobitev sponzorskih sredstev, tudi iz tujine, ter da ni nujno, da bi vse plačala država. Kotizacija za organizacijo prvenstva znaša 6,5 milijona evrov, kolikor trenutno zahteva Fiba Europe.

"Veliko bo v nadaljevanju odvisno od KZS, sodim pa, da smo doslej naredili vse, kar je potrebno, da se bo odločanje Fibe izteklo po naših željah. Imamo odlično košarkarsko reprezentanco in dobre izide Union Olimpije, zato je ob veliki tradiciji tega športa mogoče kandidirati za EP. Ne vidim tudi težav, ker imamo leta 2013 dve veliki športni prireditvi. Univerzijada se je sicer začela kot edina večja prireditev svetovne ravni, ki jo lahko pripravimo, vendar je dobila podporo v državnem zboru šele v drugem poskusu v predvolilnem letu. Naša naloga je, da odločitve DZ izpeljemo. Sodim, da imamo kljub krizi dovolj znanja, prodornosti in energije ter posluha sponzorjev, da oba projekta dobro izpeljemo. EP v košarki je tudi skrajni domet naših zmožnosti pri organizaciji velikih športnih tekmovanj," je končal Lukšič.