stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ekstremisti iz Levice ne dajo svojega denarja: Miha Kordiš naj bi bil stranki dolžan 8000 evrov

Deli na:
Ekstremisti iz Levice ne dajo svojega denarja: Miha Kordiš naj bi bil stranki dolžan 8000 evrov

Kordiš rabi »orng plačo«, da si kupuje garderobo in varčuje za kariero po politični. - Foto: Osebni arhiv

V Levici se hvalijo, da del svojih poslanskih nakazujejo stranki in ji tako omogočajo delovanje, a vsaj trije poslanci Levice ne plačujejo t. i. funkcionarske članarine: Miha Kordiš, Franc Trček in Matej Tašner Vatovec, sicer tudi vodja poslanske skupine.

Z javnim denarjem bi bili zelo radodarni, a ko gre za njihove dohodke, se poslanci Levice primejo za denarnico. Miha Kordiš naj bi bil stranki dolžan kar osem tisoč evrov, Matej Tašner Vatovec pa dva tisoč evrov, poroča Svet24. Franc Trček je že na začetku prejšnjega sklica DZ izstopil iz Iniciative za demokratični socializem (predhodnica Levice), ko je izvedel, da svoje poslanske plače ne bo mogel potrošiti kot sam želi.

Po aktualnih pravilnikih naj bi poslanci Levice stranki nakazovali med 20 in 25 odstotki plače, in to že po spremembi, ki je to članarino znižala. Spremembo je po pisanju Sveta24 izsilil sam šef Levice Mesec, ki je ugotovil, da bi mu po prvotnem pravilniku stranka pobrala kar tretjino plače. V stranki imajo zdaj socialno kapico na funkcionarsko  članarino.


Svet24 je pridobil tudi interno korespondenco poslancev glede članarine, v kateri denimo Miha Kordiš jasno pove, da potrebuje »plan B« za prihodnost, ko ne bo več poslanec. »Da imaš pokrit hrbet v smislu, da imaš po izteku mandata vse možnosti organizacije lastnega življenja iz čiste nule, ravno kakor si bil prej popolnoma committed,« je utemeljil svoje zavračanje visoke članarine.

Kordiš je celo zatrdil, da so se mu po izvolitvi povečali stroški, med drugim tudi za garderobo. Majice s Titom pač niso poceni. Nad previsoko članarino je stokal tudi Vatovec, ki pravi, da kapitalističnem sistemu ne more plačevati socialističnih dajatev stranki.

Velja spomniti, da so strokovni sodelavci poslanske skupine Levice med najslabše plačanimi v državnem zboru. Ko je to prišlo nad dan, je Luka Mesec v zadregi obljubljal, da bodo zvišali plače sodelavcev na vsaj polovico poslanske plače, ko se od nje odšteje funkcionarska članarina.