i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

marko lisec tw Reporter.si

Brat poslanca SDS Tomaža Lisca se zgraža nad ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Zvezdana Mlakar Njena.si

Zvezdana Mlakar osupla nad odločbo ministrstva

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Slovenija

Demokracija se šele začenja

Deli na:

Pred dnevi sta se napovedali novi združenji oziroma društvi: Veterani slovenske osamosvojitve in Akademija za demokracijo. Obe že z imenom sporočata, za kaj jima gre.

Pred dnevi sta se napovedali novi združenji oziroma društvi: Veterani slovenske osamosvojitve in Akademija za demokracijo. Obe že z imenom sporočata, za kaj jima gre.

Pri »veteranih« bi veljalo takoj dodati, da najbrž ne kanijo ob stran potisnili sočasni zgodovinski spomin na demokracijo oziroma kot smo takrat govorili, demokratizacijo. Hotenji po samostojni državi in njeni demokratični ureditvi sta šli pri nas z roko v roki. Z besedami Tineta Hribarja na enem od pogovorov o prihodnosti Slovenije pri takratnem predsedniku republike Janezu Drnovšku: nacionalizem sam po sebi ni protidemokratičen, še več, nacionalna država je nujni pogoj obstanka demokracije. Nacionalna država,rečeno še natančneje, zmore brez demokracije, demokracija pa brez nacionalne države ne more. In tako bo še dolgo ne glede na razmišljanje o evropski ali celo kozmopolitski demokraciji.
Za »akademike« seveda ni izhodišče »pošten« ali »jasen« spomin na zgodovino. Kot so zapisali, bi presegajoč poznane politične antagonizme radi ponovno oživili razpravo o prihodnosti demokracije. Njihov predsednik dr. Lenart Škof, profesor za filozofijo in religijske znanosti na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, rad navaja misel ameriškega filozofa Johna Deweyja, za katerega je demokracija več kot oblika vladanja. Najprej je to način skupnega življenja, skupna izkušnja medsebojnega sporazumevanja. Prav na pomanjkanje skupnostnega načela in načela enakosti so pred meseci (na vrhu »afere bulmastifi«) opozorila razkritja zlorab klientelističnih omrežij. Začela so se nizati tudi skrajno dramatična opozorila o stanju demokracije in družbene nepravičnosti v Sloveniji, zato ne bi smelo biti presenečeni, da se je skupina akademikov odločila stopiti demokratičnemu projektu organizirano v bran. Tudi pred tistimi, ki so se v iskanju alternative hitro vrnili k različnim idejam komunizma, četudi se prava razprava o ideji demokracije sploh še ni začela.
Že na začetku smo opozorili na vzporednice osamosvojitve in demokracije. Drago Jančar se je lani novembra na konferenci Dvajset let pozneje v organizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika zastavil vprašanje, ali je stvar Jožeta Pučnika res dobljena. Še pred prvimi volitvami je bil o tem prepričan, zdaj pa ni več tako gotov. Stvar Jožeta Pučnika je po njegovem mnenju še zmeraj dobljena, vendar bo »izgubljena, če bo prevladalo prepričanje, da je to nekaj, kar se je nekoč zgodilo, kar je historična in zato relativna vrednota, in nima več nobenega stika z našim današnjim življenjem.«
loading...
Loading...