kartoskop Dobra karma

Kartoskop za obdobje med 23. in 29. septembrom

Vedeževalka, prerokovalka, sveča, vedeževanje, prerokovanje, šloganje Svet24.si

Upanje je izpuhtelo, Karin so našli mrtvo v morju...

tonin ugrabitev2 Reporter.si

Ko ti oblast stopi v glavo: kako se je Tonin dal ...

cepivo, sputnik V Svet24.si

Kako blizu je cepivo proti koronavirusu?

20200923-01026932 Necenzurirano

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

esmeralda-rupnik Njena.si

Ljubezen po domače: Hud udarec za Esmeraldo

Slovenija

Demokracija se šele začenja

Deli na:

Pred dnevi sta se napovedali novi združenji oziroma društvi: Veterani slovenske osamosvojitve in Akademija za demokracijo. Obe že z imenom sporočata, za kaj jima gre.

Pred dnevi sta se napovedali novi združenji oziroma društvi: Veterani slovenske osamosvojitve in Akademija za demokracijo. Obe že z imenom sporočata, za kaj jima gre.

Pri »veteranih« bi veljalo takoj dodati, da najbrž ne kanijo ob stran potisnili sočasni zgodovinski spomin na demokracijo oziroma kot smo takrat govorili, demokratizacijo. Hotenji po samostojni državi in njeni demokratični ureditvi sta šli pri nas z roko v roki. Z besedami Tineta Hribarja na enem od pogovorov o prihodnosti Slovenije pri takratnem predsedniku republike Janezu Drnovšku: nacionalizem sam po sebi ni protidemokratičen, še več, nacionalna država je nujni pogoj obstanka demokracije. Nacionalna država,rečeno še natančneje, zmore brez demokracije, demokracija pa brez nacionalne države ne more. In tako bo še dolgo ne glede na razmišljanje o evropski ali celo kozmopolitski demokraciji.
Za »akademike« seveda ni izhodišče »pošten« ali »jasen« spomin na zgodovino. Kot so zapisali, bi presegajoč poznane politične antagonizme radi ponovno oživili razpravo o prihodnosti demokracije. Njihov predsednik dr. Lenart Škof, profesor za filozofijo in religijske znanosti na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, rad navaja misel ameriškega filozofa Johna Deweyja, za katerega je demokracija več kot oblika vladanja. Najprej je to način skupnega življenja, skupna izkušnja medsebojnega sporazumevanja. Prav na pomanjkanje skupnostnega načela in načela enakosti so pred meseci (na vrhu »afere bulmastifi«) opozorila razkritja zlorab klientelističnih omrežij. Začela so se nizati tudi skrajno dramatična opozorila o stanju demokracije in družbene nepravičnosti v Sloveniji, zato ne bi smelo biti presenečeni, da se je skupina akademikov odločila stopiti demokratičnemu projektu organizirano v bran. Tudi pred tistimi, ki so se v iskanju alternative hitro vrnili k različnim idejam komunizma, četudi se prava razprava o ideji demokracije sploh še ni začela.
Že na začetku smo opozorili na vzporednice osamosvojitve in demokracije. Drago Jančar se je lani novembra na konferenci Dvajset let pozneje v organizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika zastavil vprašanje, ali je stvar Jožeta Pučnika res dobljena. Še pred prvimi volitvami je bil o tem prepričan, zdaj pa ni več tako gotov. Stvar Jožeta Pučnika je po njegovem mnenju še zmeraj dobljena, vendar bo »izgubljena, če bo prevladalo prepričanje, da je to nekaj, kar se je nekoč zgodilo, kar je historična in zato relativna vrednota, in nima več nobenega stika z našim današnjim življenjem.«
Loading...