stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delo opravičuje Meršolovo sodelovanje z Udbo

Deli na:

Več kot 22 let po padcu berlinskega zidu Delo še vedno brani Udbo in njene sodelavce, zlasti pa svojega nekdanjega odgovornega urednika Mitjo Meršola.

»Ob odprtju arhiva poslanca Mitje Meršola v Pozitivni Sloveniji menimo, da gre za njegovo osebno zgodovino, ki se je zgodila pred več kot 40 leti v drugi državi in drugih pogojih. Gospod Mitja Meršol ocenjuje, da s svojimi poročili ni nikogar ogrožal ali prizadel,« so v odzivu na razkritje, da je njihov poslanec več kot 14 let ovajal za zloglasno Službo državne varnosti zapisali v Pozitivni Sloveniji.

Skoraj zagotovo s temi besedami ne bi soglašala srbska novinarka Ivana Damjanović, spikerka srbsko-hrvaške sekcije BBC London, ki je Meršola povabila na večerjo v svoje stanovanje skupaj z ožjim krogom znancev, med katerimi je bil tudi emigrant, domnevni ljotićevec, Marcetić.

»Čeprav je Damjanovićeva nerazgledana in čudaška, je zveza z Marcetićem lahko simpomatična. Predvsem pa potrjuje, da ima emigracija preko BBC-ja stalen dostop do naših državljanov, začasno zaposlenih v tej inštituciji,« je namestnik republiškega sekretarja za notranje zadeve Janez Zemljarič zapisal na podlagi poročila agenta SDV Lingvista, kakor so v SDV imenovali Mitjo Meršola.  

V naslednji depeši pa: »Damjanovićeva je napadla sodelavca Lingvista, da je on lahko edini, ki je v SFRJ dal točne podatke o večerji pri njej konec decembra 1975 v Londonu in v zvezi z emigrantom Marcetićem. Starši iz Beograda so jo obvestili, da so jih jih supovci (pripadniki sekretariata za notranje zadeve – op. p.) dvakrat zasliševali v zvezi s tem. Poudarila je, da ni vedela, kakšen je Marcetić. Sodelavec jo je pomiril s pojasnilom, da je o tem pisal ženi in da so verjetno pisma odpirali in čitali.«

Mitja Meršol je pozneje postal dopisnik Dela v Washingtonu, v devetdesetih letih pa je bil odgovorni urednik Dela. Njegovi kolegi so razkritje o njegovem sodelovanju z SDV na spletni strani delo.si objavili šele danes ob 12. uri, torej 17 ur za tem, ko so o tem poročali na POP TV. Ob tem so sodelovanje s komunistično tajno policijo zrelativizirali z izjavama Leva Krefta in Veljka Rusa v času, ko je bil Meršol odgovorni urednik Dela in se za njegovo sodelovanje z SDV še ni uradno vedelo.

Veljko Rus je takrat med drugim dejal:  »Z mojega stališča je politično neproblematično sodelovanje državljanov z Udbo, saj je bila Uprava državne varnosti sestavni del nedvomno legitimnega političnega sistema. S tega vidika menim, da je treba obsoditi vse tiste politike, ki skušajo zlonamerno diskvalificirati ljudi s tem in zgolj s tem, da so sodelovali z Udbo.«

Več kot 22 let po padcu berlinskega zidu Delo še vedno brani Udbo in njene sodelavce, zlasti pa svojega nekdanjega odgovornega urednika Mitjo Meršola.