nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delo mora Fojkarju plačati 12 tisoč evrov odškodnine

Deli na:
Delo mora Fojkarju plačati 12 tisoč evrov odškodnine

Foto: Primož Lavre

»Očitek, da je nekdo storil kaznivo dejanje spolne zlorabe otroka, je žalitev par exellence,« je v obrazložitvi sodbe zapisala ljubljanska okrožna sodnica Vera Gams Premerl in časopisni hiši Delo naložila, da mora Robertu Fojkarju plačati 12.000 evrov odškodnine z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Novinar Iztok Umer je namreč oktobra 2009 v Slovenskih novicah, ki spadajo pod Delo, s polnim imenom in priimkom objavil njegovo ime, ga povezal s pedofilijo in označil za sprijenca, čeprav je bil do takrat že dvakrat opran vsakršne krivde.

»Nikjer v članku ni navedeno, da gre le za podatke, ki jih je novinarju posredovala državna tožilka, kot to navaja toženka, slednja se torej ne more braniti s trditvijo, da je povzela le trditve uradne osebe in je imela utemeljen razlog, da ji verjame,« je v obrazložitvi napisala sodnica in dodala, da poudarek v članku ni bilo že tretje sojenje Fojkarju, ampak razkriti pedofili.

Spomnimo. Po objavi v Slovenskih novicah se je življenje Fojkarju obrnilo na glavo. Zapiral se je vase, pretrgal je socialne stike in ves čas premišljeval o krivici, ki se mu je zgodila. Zdravnik mu je predpisal pomirjevala, v nekaj letih je moral vzeti na tisoče apaurinov.

Vse se je sicer začelo jeseni 1999, ko je bil povabljen k preiskovalnemu sodniku, saj so bili trije otroci spolno zlorabljeni. Poleg njega so bili zaslišani še oče in dve ženski, bežni znanki. Robert Fojkar je povedal, da nima prav ničesar z zlorabo otrok in tudi predlagal priče, ki bi njegove navedbe potrdile. Tožilstvo ga je kljub temu obtožilo, vendar ga je novogoriški sodnik Goran Klavora po osmih narokih leta 2001 oprostil. Izkazalo se je namreč, da ga po razhodu s takratno partnerico sploh ni bilo tam. Dokaz je bilo samo pričanje 7-letnega dečka (zlorabljeni sta bili še 5-letna hčera in 10-letna pastorka), da ga je zlorabljalo več ljudi, vendar da je bil to ravno Fojkar, dokazov ni bilo.

Tožilka Branka Oven (svakinja razvpitega Edvarda Ovna, obsojenega za zlorabo položaja v času vodenja Stanovanjskega sklada RS) se je na oprostilno sodbo pritožila, višje sodišče je zadevo leta 2003 vrnilo v ponovno sojenje, do katerega pa je prišlo šele leta 2007. Ker obtožnica ni bila »vodotesna«, novih dejstev, ki bi dokazovali njegovo krivdo pa ni bilo, je bil tudi na drugem sojenju oproščen. S tem se Ovnova nikakor ni mogla sprijazniti in se je spet pritožila.

Višji sodniki so zaradi ženske v tožilski halji, vodje novogoriškega tožilstva, izgubljali živce in jo v svojih sodbah nekako pozivali, naj odneha, zavrnitev njenih pritožb sta predlagala tudi višji tožilec in Komisija za preprečevanje korupcije. Še posebej so jo opozarjali na časovno neskladje med v obtožbi zatrjevanim časovnim obdobjem in dokazi, vendar je Ovnova trmasto vztrajala pri svojem, v bran jo je vzel razvpiti vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer, ki mu kratenje človekovih pravic v njegovi karieri ni tuje. Tožilka le vztrajno in odločno dela na zadevi, je menil Fišer.

Tragedija Roberta Fojkarja  in njegov boj sta takrat trajala že dolgo desetletje, vendar je vztrajal, da dokaže svojo nedolžnost. Toda ko so Slovenske novice jeseni 2009 objavile sporen članek, se je Fojkar povsem zlomil, zaradi duševnih težav je izgubil službo. Konec tistega leta se je začelo še tretje sojenje in tudi tokrat je bil oproščen. Toda ne za malodane psihopatsko vztrajno in bolestno ambiciozno tožilko Ovnovo, ki je nadaljevala tožilsko lomastenje. Še dobro, čeprav malce pozno, da je višjim sodnikom dokončno »počil film« in je nesrečnika pravnomočno oprostilo, zoper Ovnovo pa je bila zaradi suma zlorabe položaja podana ovadba. A glej zlomka, kako lahko pravosodje hitro dela. Medtem ko so nesrečnega in povsem nedolžnega Fojkarja maltretirali enajst let, je bila ovadba zoper Ovnovo, ki so jo v reševanje poslali na okrožno državno tožilstvo v Krško, zavržena v rekordnih 14 dneh.

Roberta Fojkarja je v začetku leta 2013 sprejel notranji minister Vinko Gorenak, se mu v imenu države opravičil, slovensko pravosodje mu je namenilo le 1.500 evrov odškodnine zaradi sojenja v nerazumno dolgem roku (4.500 evrov mu je dala še Janševa vlada). Zdaj zaradi zapisa v Slovenskih novicah, kjer so ga označili za sprijenega obdolženca, ki je zlorabljal otroke, toži tudi časopisno hišo Delo. Odvetnica medijske hiše je menila, da je novinar le poročal, da je prispevek informativne narave in da je bila objava imena v javnem interesu. Odvetnik Jože Hribernik je temu oporekal, češ da je zelo hudo nekoga imenovati za pedofila in to napisati kot trditev, potem ko je bil že dvakrat oproščen.

Fojkar je sicer zahteval 13.000 evrov, vendar mu je sodnica prisodila tisočaka manj, Delo pa mu mora plačati še 690,52 evra pravdnih stroškov. Sodba še ni pravnomočna.