pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delež zakoncev Klemenčič v GBD BPD vreden četrt milijona evrov

Deli na:
Delež zakoncev Klemenčič v GBD BPD vreden četrt milijona evrov

Foto: Mediaspeed

Zakonca Ani in Zoran Klemenčič (direktor Sove) sta, kot kaže letno poročilo, konec lanskega leta lastniško obvladovala 27,12 odstotka GBD BPD (GBD Gorenjska borznoposredniška družba). Njuna naložba je bila vredna okoli četrt milijona evrov.Zakonca Ani in Zoran Klemenčič sta, kot kaže letno poročilo, konec lanskega leta lastniško obvladovala 27,12 odstotka GBD BPD (GBD Gorenjska borznoposredniška družba). Njuna naložba je bila vredna okoli četrt milijona evrov.

GBD BPD, ki je nastala leta 1996, je imela lani 1,2 milijona evrov čistih prihodkov, to je 19 odstotkov manj, kot leta 2014. Dobička je bilo za slabih 24.000 evrov. Največji delež prihodkov (36,3 odstotka) so bile storitve borznega posredovanja, četrtina prihodkov pa je bila vezana na storitve vodenja računov nematerializiranih vrednostnih papirjev.

GBD BPD je bila med najuspešnejšimi družbami na ljubljanski borzi. Tržni delež, ki je znašal 7,45 odstotka, je lani povečala na skoraj deset odstotkov in se uvrstila na 5. mesto od skupno 16 članov borze. Na tujih trgih je največ poslov sklenila s partnerjem ViTrade iz Nemčije (trgovanje na borzah v Nemčiji pomeni 60,5 odstotka vsega trgovanja v tujini, sledijo ZDA z 32,33 odstotka).

G Skupina s sedežem v Ljubljani (sprva v Kranju) je nastala z oddelitvijo premoženja GBD Gorenjske borznoposredniške družbe v letu 2008 (takrat se je imenovala GBD Skupina). Ena od izvršnih direktorjev je bila Ani Klemenčič, ki je bila po podatkih Ajpesa z možem Zoranom Klemenčičem tudi v nadzornem svetu (NS) družbe. Predsednik NS je bil Boris Eržen, največji posamezni lastnik GBD BPD.

Finančne težave družbe so se začele s propadom menedžerskega prevzema Merkurja, v katerem je bila G Skupina eno izmed obvodnih podjetij za financiranje prevzema. Nastal je spor z Gorenjsko banko, ki je Merfin (podjetje, ki je Binetu Kordežu služilo na prevzem nakelske družbe) financirala tudi prek G Skupine.

Decembra 2012 se je začela prisilna poravnava, ki je bila junija 2013 ustavljena, saj je Gorenjska banka zahtevala stečaj. Stečajni upravitelj je Janez Felc (Relf, poslovno svetovanje), ki je priznal več kot deset milijonov evrov terjatev. Pomenljivo je, da je G Skupina v času, ko je bil predlagan stečaj, poslovala z dobičkom, konec junija letos je imela po podatkih rednega poročila stečajnega upravitelja v stečajnem postopku 3,9 milijona evrov čiste izgube.