Revija Reporter
Slovenija

Delavci migranti: kdo bo delal namesto nas?

Katarina Keček
1 1.870

2. maj. 2023 12:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Primož Lavre

Ob koncu epidemije kovida sem nenadejano zbolela in sem potrebovala pomoč pri gospodinjstvu. Prijateljica mi je priporočila svojo čistilko, ki jo občasno pokliče in je zadovoljna z njenim delom. In res je gospa, Makedonka iz Prilepa prišla pospravljat stanovanje, dokler se nisem postavila na noge. Kmalu mi je povedala svojo življenjsko zgodbo, ki je podobna mnogim ekonomskim emigrantom, ki pridejo v Slovenijo po obljubo boljšega jutri. Če ne zase, pa za svoje otroke.

Objavljamo zgodba para iz Makedonije, ki že 18 let živi in dela v Sloveniji in si je tu tudi ustvaril družino. Prošnjo za državljanstvo sta oddala že po nekaj letih bivanja v Sloveniji, kjer so si ustvarili nov dom, a danes še vedno vsa družina čaka na pozitivno odločitev države, ki administrativne postopke brez razloga zavlačuje iz leta v leto.  



Slovensko gospodarstvo dolga leta stavi na delavce iz balkanske regije, vendar se je tudi ta bazen delovne sile v zadnjih nekaj letih dodobra izpraznil. Kam so šli iskalci dela z Balkana in zakaj jim Slovenija ni več privlačna.

Uvažamo celo duhovnike: v Sloveniji se namreč uvaja pet mladih misionarjev iz Afrike in Azije, ki študirajo na ljubljanski teološki fakulteti in bodo po določenem času, ko bodo vstopili v  duhovniški stan, maševali po slovenskih cerkvah.  

Vlada želi postopek integracije tujcev olajšati z brezplačnimi jezikovnimi tečaji, ki jih trenutno ponuja le ljubljanska filozofska fakulteta, na kateri pa je na voljo zgolj tri tisoč mest za tujce (prosilcev za tečaj slovenščine je po podatkih ministrstva za javno upravo vsaj trikrat več).  

Opozicija je do novele zakona o tujcih izredno kritična, saj je znan njihov »strah« pred temnopoltimi migranti, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov prečkajo Slovenijo na poti v boljšo prihodnost.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24