franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

David Tasić o shodih Odbora 2014: Ljudje so začeli razmišljati

Deli na:
David Tasić o shodih Odbora 2014: Ljudje so začeli razmišljati

Foto: Bobo

Založba Nova obzorja in Odbor 2014 sta včeraj v Ljubljani predstavila zbornik z naslovom Upanje, pravica, svoboda. Gre za zbirko govorov in fotografij s shodov Odbora 2014, ki jih je ta pripravil v podporo od junija do decembra letos zaprtemu predsedniku SDS Janezu Janši.

Kot je na predstavitvi povedal David Tasič, ki je tudi sam aktivno sodeloval na shodih, včerajšnjega dogodka ne bi bilo brez vseh tistih, ki so kljub slabemu vremenu vztrajali na shodih pred sodišči in drugimi ustanovami. Ključno se mu zdi, da se je na shodih zvrstila kopica različnih mnenj in ljudi. "Tako se je iz nekaj, kar je bilo slabo, vrnilo nekaj dobrega. Ljudje so začeli razmišljati," je dejal.

Občudovanje in zahvalo tistim, ki so hodili na shode, je izrazil tudi predsednik skupščine Odbora 2014 Aleš Primc. Ocenil je, da nihče drug v Sloveniji v eni uri vsak dan ne bi mogel ponuditi toliko dobrih misli, kot jih je bilo na shodih. "Naši shodi so bili brbotanje duha, vsak, ki je nanje prihajal, pa je domov odhajal obogaten in poln nove moči," je dejal.

Začasna izpustitev Janše je sicer po besedah Primca zgolj prvi cilj, ki so si ga zastavili. Pred njimi sta še dva - prvi je, da bo Janša dokončno oproščen, drugi pa je, da bo v Sloveniji zavladala vladavina prava, je dejal.

Po besedah odgovornega urednika tednika Demokracija Metoda Berleca je zbornik nastal kot plod sodelovanja Odbora 2014 in založbe Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija. Zbornik ima skoraj 600 strani, stane pa nekaj manj kot 30 evrov. V njem so zapisana tudi imena sodnikov, katerih sodbe je zaradi ugotovitev, da so bile v njih kršene človekove pravice, v zadnjih letih razveljavilo ustavno sodišče.

Po besedah predsednika Odbora 2014 Damirja Črnčeca zbornik vsebuje številne govore, vendar ne vseh, saj so številni govorci govorili prosto, nekateri pa iz različnih razlogov soglasja za objavo niso dali.

Za nocojšnjo predstavitev so si sicer po njegovih besedah prizadevali pridobiti kakšno večjo dvorano, kot je dvorana v Slovenski matici, ki je bila včeraj nabito polna. Rezervirali so dvorano na Pravni fakulteti v Ljubljani, vendar jim je fakulteta čez nekaj dni gostoljubje odpovedala, ker da naj bi bili moralnopolitično neprimerni. To po besedah Črnčeca samo kaže na to, v kakšnem okolju živimo v letu 2015.