Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danijel Krivec skoraj padel skupaj, ko je zvedel, da ne bo več vodil poslanske skupine: s čim se je zameril Janezu Janši?

Deli na:
Danijel Krivec skoraj padel skupaj, ko je zvedel, da ne bo več vodil poslanske skupine: s čim se je zameril Janezu Janši?

Donedavni vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. - Foto: Bobo

Še v četrtek so poslanci SDS pričakovali, da bo Danijel Krivec še naprej vodja njihove poslanske skupine, v petek pa se je zgodil preobrat: predsednik Janez Janša je za novo vodjo določil Jelko Godec, državno sekretarko v svojem kabinetu.

Naši viri pravijo, da se je ob tej novici Dani, kot ga menda kliče premier, skoraj zgrudil, saj te odločitve ni pričakoval, prav tako tudi ne njegovi kolegi, ki zdaj ugibajo, s čim se je zameril šefu stranke. Sploh, ker naj bi bila tudi sicer z njim v prijateljskih odnosih, kolikor si pač lahko prijatelj z avtokratskim predsednikom. Večkrat naj bi se srečevala na Janševem vikendu v Bovcu, kjer naj bi Krivčeva žena, kot je slišati, Urški Bačovnik Janša pomagala pri urejanju oklice vikenda.

Kakorkoli že, Krivec je na zadnjih volitvah med poslanci SDS izgubil največji odstotek volivcev, saj ga je v okraju Tolmin volilo več kot pet odstotkov volivcev manj kot pred štiri leti. Na volitvah leta 2018 je Krivec prejel 2739 glasov oziroma 30,53 odstotka, na letošnjih pa 2838 glasov oziroma 25,01 odstotka. Ker je bila volilna udeležba 20 odstotkov višja, ga je obkrožilo več volivcev, v odstotkih pa veliko manj.

Tako ga je po odstotkih v primorski volilni enoti prehitela Eva Irgl, ki pa je v Ajdovščini tudi sama izgubila tri odstotke volivcev (iz 30,14 je padla na 27,09 odstotka). Minister za kohezijo Zvonko Černač pa je v Postojni izgubil dva odstotka in pol (iz 27,32 je padel na 23,63 odstotka).

Pravzaprav so po odstotkih svoj volilni izid poslabšali vsi člani vlade, vključno s premierjem Janezom Janšo. Ta je prejel 35,4 odstotka glasov, kar je približno štiri odstotke manj kot leta 2018, ko ga je obkrožilo 39,3 odstotka volivcev v takrat združenem okraju Grosuplje.

Zunanji minister Anže Logar je v okraju Ljubljana Vič Rudnik 4 prejel 25,52 odstotka (štiri in pol odstotka manj), notranji minister Aleš Hojs pa ni bil izvoljen, ker je dobil v okraju Ljubljani Vič Rudnik 3 zgolj 15,36 (štiri leta prej pa v Kamniku dobre tri odstotke več).

Državni sekretar Žan Mahnič je v okraju Škofja Loka 2 dosegel pol odstotka slabši rezultat, Jelka Godec pa ga je v Šentjurju za skoraj odstotek izboljšala. Okoli pet odstotkov sta izgubila še Branko Grims in Marijan Pojbič, slednji se je poslovil iz parlamenta (njegova hči Klavdija Operčkal je v okraju Ljubljana Bežigrad 1 prejela le 17 odstotkov), skoraj pet odstotkov je izgubila tudi Alenka Jeraj.

Rezultat pa so izboljšali Bojan Podkrajšek (za skoraj pet odstotkov), Karmen Furman in Jožef Lenart (za dobre tri odstotke), Franci Kepa in Janez Magyar (za dobra dva odstotka) ter Jože Tanko in Anja Bah Žibert (za skoraj en odstotek).

Stranka SDS je na volitvah sicer obkrožilo okoli 57 tisoč več volivcev, vendar poldrugi odstotek manj. Leta 2018 je SDS prejela 222.042 glasov oziroma 24,92 odstotka, letos pa 279.897 glasov oziroma 23,48 odstotka. Ker je iz parlamenta izpadlo več strank, so dobili dva poslanca več.

Tako je nastal neke vrste pat položaj, ko se lahko delno hvalijo z uspehom, čeprav je jasno, da so volitve izgubili. Toda za to so krivi vsi drugi, samo Janša ne, za zdaj tudi nihče v stranki. Prav tako ni nikogar, ki bi ga klical na odgovornost, saj brez njega najbrž ne bi videli poslanske klopi od blizu.