zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes morda že sodba v zadevi Patria

Deli na:
Danes morda že sodba v zadevi Patria

Foto: Primož Lavre

Zadeva Patria je tik pred sklepnim dejanjem. Na ljubljanskem okrajnem sodišču se namreč nadaljujejo zaključne besede, možno je, da bodo z njimi danes tudi končali. To bi pomenilo, da preostane le še sodba, ki je lahko izrečena še isti dan, najpozneje pa v treh dneh po zaključnih besedah.

Dokazni postopek se je zaključil minuli ponedeljek. Svoj pogled na postopek sta že predstavila vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc in zagovornik predsednika SDS Janeza Janše, odvetnik Franci Matoz.

Ferlinc je v nekaj urah trajajočih zaključnih besedah ugotovil, da je obtoženim krivda dokazana in za predsednika SDS ter nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo predlagal dve leti zapora, za lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa po 22 mesecev zaporne kazni. Trojici naj se izreče tudi po 37.000 evrov denarne kazni, še predlaga tožilstvo.

Matoz pa meni, da tožilstvu obtožb ni uspelo dokazati, saj tudi dokazov za to, da bi Janša prejel obljubo podkupnine, nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo. Kdor Janšo pozna, ve, da tega ne bi nikoli storil, je dodal Matoz.

Pred ljubljansko sodno palačo je danes okoli 15. ure pričakovati tudi shod v podporo Janezu Janši. Janša je sicer prepričan, da do obsodilne sodbe ne bo prišlo. Če pa bi sodišče izreklo obsodilno sodbo, taka sodba bi nikoli zdržala, pravi Janša, ki v primeru obsodbe napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev doma in v EU.

Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra 2011, od takrat se je zvrstilo okoli 60 obravnav.

Obtožni predlog peterico bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika. Wolf in Zagožen sta sicer že nekaj časa izključena iz postopka. Wolf je namreč odšel v Kanado in je zoper njega razpisana mednarodna tiralica, Zagožen pa je zbolel.