Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes drama na Pošti: kdo vse je vpleten v zamenjavo direktorja Novaka

Deli na:
Danes drama na Pošti: kdo vse je vpleten v zamenjavo direktorja Novaka

Foto: Bobo

Neuradni viri pravijo, da so v ozadju tudi sponzorska in donatorska sredstva, ki jih Pošta Slovenije namenja Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

»Nisem klical Groznika in nisem mu naročil, naj zamenja direktorja Novaka,« je za Reporter povedal Aleksandar Kešeljevič, svetovalec predsednika vlade.

Požareport je v ponedeljek poročal, da naj bi svetovalec predsednika vlade in programski direktor SMC Aleksandar Kešeljevič telefoniral predsedniku nadzornega sveta Pošte Slovenije Alešu Grozniku in naročil, naj na seji nadzornega sveta Pošte zamenjajo oziroma naj ne podaljšajo mandata generalnemu direktorju Pošte Slovenije Borisu Novaku. To naj bi se zgodilo danes, a portal časnika Večer poroča, da ni nujno. Mandar Novaku poteče 15. maja, zato bodo danes najbrž odločali o Vinku Filipiču, članu poslovodstva, ki mu mandat poteče 28. marca, o Novaku pa mogoče drugič. So pa sindikati že napovedali, da ne bodo mirno sprejeli zamenjave Novaka, za katerim so precej dobri rezultati poslovanja. Eden od kandidatov za Novakovega naslednika je Andrej Rihter, namestnik generalnega direktorja.

Neuradni viri pravijo, da so v ozadju tudi sponzorska in donatorska sredstva, ki jih Pošta Slovenije namenja Ekonomski fakulteti v Ljubljani, od koder je Aleš Groznik (predava poslovno informatiko in logistiko), ki je svojemu kolegu s fakultete Alešu Ahčanu uredil tudi svetovalne pogodbe za Pošto Slovenije.

Z ekonomske fakultete so odgovorili, da je Pošta Slovenije v letih od 2010 do 2012 sponzorirala konference Management poslovnih procesov. Tovrstne konference je kasneje prevzel Center poslovne odločnosti Ekonomske fakultete (CPOEF), Pošta pa je bila sponzor v letih od 2015 do 2017. Iz CPOEF pa so odgovorili, da je CPOEF v zadnjih treh letih za Pošto izvedel dva svetovalna projekta s področja tveganj in vrednotenja (avtorja sta Aleš Ahčan in Marko Hočevar) in dva krajša izobraževanja s področja tveganj in varstva konkurence. Sicer je s spletne strani Pošte Slovenije razvidno, da je imel CPOEF od leta 2015 s Pošto Slovenije za dobrih 50.000 evrov poslov. Aleš Ahčan in Aleš Groznik sta tudi družbenika (vsak z 10 odstotki) v svetovalnem podjetju Grant Thorton, ki je sicer v lasti Avstrijcev.

Vsekakor dovolj razlogov, da zadevo (in prepletenost funkciji in poslov) pod lupo vzame Komisija za preprečevanje korupcije.