sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dan po sodbi: kako se bosta v Dubrovniku gledala Borut in Kolinda?

Deli na:
Dan po sodbi: kako se bosta v Dubrovniku gledala Borut in Kolinda?

Foto: Bobo

Predsednik Borut Pahor se bo dan po arbitražni sodbi v Dubrovniku srečal s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Dan po objavi sodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško je pričakovati nove odzive na sodbo. O njej bodo predvidoma govorili tudi na vladi, v Ljubljano pa naj bi prišli župani obmejnih krajev. Predsednik Borut Pahor se bo medtem v Dubrovniku srečal s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Predsednik se bo s hrvaško kolegico srečal ob robu vrha Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP), na katerega ga je ta povabila še pred tem, ko je sodišče sporočilo, da bo v četrtek objavilo sodbo. To bo tako priložnost za njuno prvo srečanje po arbitražni odločbi, ki jo sicer Zagreb zavrača in trdi, da je ne bo uresničil.

Predsednik Pahor je v četrtek dejal, da po današnjem srečanju ne pričakuje spremembe stališč glede spoštovanja sodbe arbitražnega sodišča. Bo pa srečanje znak ohranjanja dialoga.

Sicer pa je pričakovati nadaljnje odzive na razsodbo, tudi slovenskih strank, med njimi največje opozicijske SDS, ki je že napovedala novinarsko konferenco.

Arbitražno sodišče je v skladu z arbitražnim sporazumom določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju. Med drugim je presodilo, da velika večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo pa je tudi 2,5 navtične milje široko stično območje Slovenije z odprtim morjem.