profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Če danes ne bo dogovora, zdravniki jutri zaostrijo stavko!

Deli na:
Če danes ne bo dogovora, zdravniki jutri zaostrijo stavko!

V petek bo Fides odločal o morebitnem zaostrovanju stavke. - Foto: Bobo

Vladni pogajalci in predstavniki zdravniškega sindikata Fides, ki stavka od torka, bodo danes spet sedli za skupno mizo.

Od današnjih pogajanj bo odvisno tudi, ali bodo zdravniki zamrznili stavko ali pa jo bodo v torek zaostrili.

Če se danes ne bodo uskladili vsaj o enomesečni zamrznitvi stavke, bodo zdravniki v torek začeli stavkati tako, da bodo opravljali le še tiste zdravstvene storitve, ki jim jih v času stavke nalaga zakonodaja. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Od torka zdravniki delajo z omejitvijo 40-urnega tedenskega delovnika. Več bolnišnic pa se je že v tem času soočilo s tem, da na nekaterih oddelkih neprekinjenega zdravstvenega varstva ne morejo izvajati. Ponekod so se tako s Fidesom že dogovorili za bolj mil stavkovni režim od siceršnjega. Že minuli teden so namreč v večini zdravstvenih zavodov odpadali nenujni posegi.

Po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina stavka večina zdravnikov, v javnih zdravstvenih zavodih sicer dela okoli 6000 zdravnikov.

Glavne stavkovne zahteve Fidesa so sprejem standardov in normativov, kakor jih je zdravništvo opredelilo v modri knjigi, in sprememba sistema plač v javnem sektorju, po katerem bi se lahko zdravniki (in tudi nekateri drugi v javnem sektorju) uvrstili nad 57. plačni razred. Prav tako zahtevajo, naj se dodatno nagradi tiste zdravnike, ki opravljajo terciarno dejavnost, ki presega vrednost najvišjega, 65. plačnega razreda.