sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dan D za Jankovića, Bratuškovo in koalicijo

Deli na:
Dan D za Jankovića, Bratuškovo in koalicijo

Foto: Bobo

Članice in člani največje vladne stranke PS bodo na današnjem kongresu na Brdu pri Kranju odločili ali bodo krmilo PS zaupali aktualni vodji Alenki Bratušek ali vnovič prvemu predsedniku in ustanovitelju stranke Zoranu Jankoviću. Njihova odločitev bo prelomna tudi za nadaljnji obstoj sedanje vladne koalicije.

Koalicijski partnerji v primeru Jankovićeve zmage pričakujejo odstop premierke in čim prejšnje predčasne volitve, če bo mogoče, že pred poletnimi počitnicami.

Sedanja koalicija je namreč nastala prav pod pogojem, da se Janković, obremenjen s sumom korupcije, umakne s čela PS. Danes ni nič drugače, zato koalicijske partnerice zagotavljajo, da s PS, če jo bo vodil Janković, ne bodo sodelovale.

Janković sicer vztraja, da ima PS lahko premierko in župana glavnega mesta. A je Bratuškova že povedala, da si težko predstavlja voditi vlado, če nima podpore v stranki.

Tudi če Bratuškova zmaga, pa težav morda še ne bo konec, saj utegne v tem primeru poslansko skupino PS zapustiti nekaj Jankovićevih podpornikov. Podporniki vlade se bodo tako "prešteli" na glasovanju o zaupnici, ki jo je Bratuškova že napovedala.

Kongres PS je bil načrtovan že za oktobra lani, vendar so ga v imenu politične stabilnosti prenesli na čas pred parlamentarnimi volitvami. Nedavno pa sta se tako Janković kot Bratuškova zavzela za to, da kongres izpeljejo.

V stranki pričakujejo, da se ga bo udeležilo okoli 800 članov in članic. V luči njegovega vpliva na politična razmerja v Sloveniji, je za kongres tudi veliko medijsko zanimanje. Do četrtka zvečer je bilo akreditiranih okoli 90 novinarjev iz 30 medijskih hiš, med njimi je sedem tujih, so pojasnili v PS.