favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dan D za gradbene barone - danes konec sodne obravnave v zadevi Čista lopata

Deli na:
Dan D za gradbene barone - danes konec sodne obravnave v zadevi Čista lopata

Foto: Bobo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo predvidoma danes zaključila sodna obravnava v zadevi Čista lopata, ki se je začela pred letom in pol. Okrožna tožilka Bojana Podgorelc mora sedaj predlagati kazni za osmerico obtoženih, ki jim sodijo zaradi korupcije pri pripravi ponudb za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.

Eno odmevnejših sojenj s področja slovenskega gradbeništva se tako počasi približuje koncu, po tem ko je sodni senat v sredo zavrnil zahtevo obrambe po izločitvi dokaznega gradiva, ki temelji na prisluhih telefonskim pogovorom.

Štiri leta po aretacijah "gradbenih baronov" Ivana Zidarja, Hilde Tovšak in Dušana Črnigoja je bilo na sodišču predstavljeno vse dokazno gradivo, sledi pa še zagovor obrambe, nato pa naj bi sodni senat v prihodnjih tednih odločal o razsodbi.

Poleg omenjene trojice so sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih obtoženi še Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič.

Sojenje osmerici se je začelo 22. oktobra 2010, obramba pa je že pred branjem obtožnice zahtevala izločitev dokazov, saj so prepričani, da so bili ti pridobljeni na nezakonit način. Kljub temu je sodni senat zavrnil njihov predlog, zato prisluhi telefonskih pogovorov Zidarja s preostalimi soobtoženimi ostajajo med dokaznimi gradivi. Obramba se bo na odločitev sodnega senata lahko pritožila po končni razsodbi senata.

Vsi obtoženi so sicer obtožnico že v začetku sojenja označili za neutemeljeno, prav tako pa večina ni želela podati zagovora.