Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Damijan se hvali s 46 glasovi za rušenje Janše, a njegovi podporniki ne delujejo preveč samozavestno

Deli na:
Damijan se hvali s 46 glasovi za rušenje Janše, a njegovi podporniki ne delujejo preveč samozavestno

Jože Damijan

V LMŠ, Levici, SD in SAB so ob vprašanju, ali je res zagotovljenih 46 glasov za zamenjavo vlade, s prstom pokazale na vodilnega pobudnika KUL in potencialnega mandatarja Jožeta P. Damijana. Zagotovitev glasov je njegova naloga, pravi prvak LMŠ Marjan Šarec. Koordinator Levice Luka Mesec pa napoveduje, da bo nezaupnica vladi vložena v kratkem.

Damijan je v pogovoru za Mladino pred nekaj dnevi zatrdil, da imajo v Koaliciji ustavnega loka (KUL), kot je zdaj videti, dovolj poslancev za zamenjavo aktualne koalicije. Za to potrebujejo 46 glasov, zgolj naštete opozicijske stranke pa jih imajo same le 39.

Ob tem so ponudbo za sodelovanje že zavrnili koalicijski SMC in NSi. Neznanka je sicer še DeSUS, ki se bo izrekla po volilnem kongresu, ki se bo končal 5. decembra.

Tomaž Gantar, ki do kongresa zastopa DeSUS, je v današnji izjavi v DZ izpostavil, da ne vidi "posebnega razloga, da se zdaj v tem kontekstu izpostavlja DeSUS". Povedal je, da je to vprašanje še odprto in o njem še niso razpravljali.

Kateri poslanci bi torej lahko Damijanu že zagotovili dovolj glasov za konstruktivno nezaupnico? Odgovora na to vprašanje v strankah KUL niso podali.

"Z Damijanom smo uskladili program, zdaj pa preštevamo glasove," je v današnji izjavi dejal Mesec, ki pa ni želel komentirati Damijanovih izjav, da že imajo dovolj glasov. Napovedal pa je, da bodo nezaupnico s poslanskimi podpisi vložili v kratkem. O tem, ali jo bodo vložili z dovolj podpisi, se še pogovarjajo.

"Če je tako daleč usklajen in ima te glasove, sem tega vesel. Ne morem pa tega komentirati, saj če bomo delali vsak po svoje, ne bomo prišli daleč," pa je dodal Šarec, ki odgovornost za iskanje glasov prepušča Damijanu. Hkrati pa dodaja, da je manjkajočih glasov sedem, in ne more "z gotovostjo trditi, kje smo".



Vodja poslancev SD Matjaž Han je povedal, da so šli iskreno v ta projekt in da se vsebinsko dnevno kaže, da so poenoteni. "Kar se tiče glasovanj in konstruktivne nezaupnice, je pa seveda pomembna politična matematika," je ob tem poudaril in dodal, da vse, kar lahko reče in ve je, da imajo v SD 12 glasov.

Vodja poslancev SAB Maša Kociper je spomnila, da so tvorno sodelovali pri oblikovanju prioritet KUL. Če pa ima potencialni mandatar dovolj poslanskih glasov, od njega pričakujejo, da jih čim prej razkrije, da gredo čim prej na glasovanje o konstruktivni nezaupnici. V SAB so se sicer ves čas zavzemali za to, da z vsebino pritegnejo celotne stranke, ne le posameznih poslancev, saj si želijo, da bi bila nova koalicija, če do nje pride, čim bolj čvrsta. Naklonjeni so temu, da se pogovarjajo tudi z NSi. A odgovori strank so znani, je dodala.

Da se ne bodo rušili Janševe vlade oz. ne bodo prispevali svojih treh poslanskih glasov za novo vlado, je v današnji izjavi zatrdil tudi prvak SNS Zmago Jelinčič. Po njegovem mnenju sestava nove koalicije ne pije vode.

Premier Janša se je trditev glede glasov za oblikovanje nove vlade danes dotaknil v odgovoru na poslansko vprašanje Mesca, ali namerava zaradi po njegovi oceni slabega spopadanja z epidemijo prevzeti odgovornost. "Pravite, da imate 46 glasov, pravite tudi, da imate mandatarja, ki je predlagal, da naj Slovenija izstopi iz evroobmočja. Imenujte ga, prevzemite krmilo, izstopite iz evroobmočja, iz EU v skladu z njegovim programom, pa bomo videli, kako se bo končalo na naslednjih volitvah. Ne pozivajte nas, naj odstopimo, če nas lahko zamenjate," je dejal Janša.

Ob Damijanova stališča iz časov dolžniške krize v evrskem območju se je danes obregnil tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Tudi on je v izjavi v DZ pozval Damijana, naj "vendarle že vloži to težko pričakovano konstruktivno nezaupnico", če ima 46 glasov. Kot drugo možnost pa je opozicijo opomnil, da so še vedno odprta vrata in velja vabilo k sodelovanju z aktualno vlado, ki je stabilna.

Prvak SMC Zdravko Počivalšek pa je Damijanu po petkovem srečanju sporočil, da SMC ni na prodaj in ni pričakovati njenega izstopa iz sedanje vlade.