nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cukjati: "Kričanje »kolaboracija je zločin« je izraz slepega sovraštva do pobitih sodržavljanov

Deli na:
Cukjati: "Kričanje »kolaboracija je zločin« je izraz slepega sovraštva do pobitih sodržavljanov

Foto: Bobo

Kričanje »kolaboracija je zločin« je izraz skrajno prostaškega obujanja državljanske vojne, se je France Cukjati odzval na včerajšnji protest pred slovesnostjo v Rovtah.

Objavljamo Cukjatijev odziv:

France Cukjati: "Kričanje »kolaboracija je zločin« je izraz skrajno prostaškega obujanja državljanske vojne."

Ko smo se v nedeljo peljali proti Rovtam, nas je ob cesti pozdravil špalir zastav komunistične Jugoslavije in transparentov »kolaboracija je zločin«.

Seveda je zločin. A kakšna kolaboracija? Takšna, kot so jo slovenski komunisti v začetku druge svetovne vojne zagrešili s Hitlerjem, nato pa dolga leta s Stalinom? Ali takšna, kot jo je v času osamosvajanja slovenski komunistični vrh negoval z JLA, posamezniki pa celo prosili tujino, naj nas ne prizna, dokler je na oblasti Demos?



Ali pa je že zaprisega vojaškega mobiliziranca zločin, ki se mora končati z »eksekucijo«? Je to zaprisega Hitlerju, kot so jo izrekli nemški mobiliziranci z Gorenjske in Štajerske? Je to zaprisega večne zvestobe Titu in JLA, ki je Slovenijo brezobzirno napadla? In tako zaprisego smo položili praktično vsi Slovenci, sedaj starejši od 45 let, pa ni nikomur prišlo na misel, da bi nas zaradi tega pobil ali žive pahnil v kočevska brezna in rudniške jaške.

General Rupnik je bil za kolaboracijo obsojen. A kaj so storili vojaki domobranske vojske, da so bili kot vojni ujetniki kruto pobiti in jih nekateri še sedaj ubijajo s psovko »zločinci«? So serijsko pobijali civiliste, tako kot je to počela druga stran državljanske vojne? Je to, da so svoje domove in svoje vasi hoteli obraniti pred noro histerijo revolucionarnega terorja, res zločin?

Moški del Rovt je končal v Teharju in drugih moriščih. Kar 55 mladih fantov in mož, ki so po vojni zaupali pozivu komunistične oblasti in se javili v Logatcu, je bilo brez sojenja pobito neznano kje. Pri maši v Rovtah je dr. Juhant citiral učitelja, ki je po vojni med šolskimi otroki v Rovtah našel le enega, ki je še imel očeta.

Spomin na to pretresljivo bolečino slovenske vasi zahteva sočutje, ki ga lahko izrazi le spoštljiva tišina. Kričanje »kolaboracija je zločin« je izraz skrajno prostaškega obujanja državljanske vojne. Je izraz slepega sovraštva do sodržavljanov, pobitih v kočevskih breznih in rudniških rovih.