svetloba Dobra karma

Covid 19: veliki načrt teme se je obrnil proti ...

Vili Resnik Svet24.si

Vili Resnik: O otrocih sploh ni bilo govora

janez jansa otocec bobo Reporter.si

Razkurjeni Janša je usekal mimo: na Twitterju je ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

Ste od NIJZ prejeli rezultat testiranja na ...

foto bavčar uniforma Necenzurirano

Bili smo komunisti #kolumna

Arnold Schwarzenegger Odkrito.si

Terminator ima dve novi zaklopki

Boštjan Romih Njena.si

Ambienti ostali brez Boštjana Romiha, razlog pa ...

Slovenija

Čudežna ozdravitev dečka Metoda, ki je padel v zbiralnik deževnice: tretji dan po nesreči so začeli devetdnevnico za božjega služabnika Antona Vovka

Deli na:
Čudežna ozdravitev dečka Metoda, ki je padel v zbiralnik deževnice: tretji dan po nesreči so začeli devetdnevnico za božjega služabnika Antona Vovka

Na pobudo duhovnika na Igu Janeza Avsenika so za ozdravitev dečka Metoda začeli devetdnevnico v čast božjega služabnika Antona Vovka. - Foto: Primož Lavre

Na pobudo duhovnika na Igu Janeza Avsenika so za ozdravitev dečka Metoda začeli devetdnevnico v čast božjega služabnika Antona Vovka.

Odlok o začetku postopka beatifikacije škofa Antona Vovka (1900–1963) je bil izdan 13. maja 1999. S tem je Anton Vovk dobil naziv božji služabnik. Dokumentacija z zbranimi pričevanji laikov je bila potem poslana na kongregacijo v Rim, kjer se v sodelovanju z ljubljansko nadškofijo preučuje škofova pozicija, ki pomeni nekakšen razširjen življenjepis svetniškega kandidata, na podlagi katere se potem lahko ugotovi, ali je pri božjem služabniku Vovku res šlo za visoko stopnjo herojskih kreposti. Po pozitivni ugotovitvi, na podlagi katere papež podeli kandidatu naslov častitljiv božji služabnik, se lahko začne postopek za priznanje čudeža.

Ko so 2012 začeli pripravljati gradivo za čudež, je za beatifikacijo določen postulator dr. Blaž Jezeršek  dejal, da bi lahko v primeru novega čudeža na priprošnjo božjega služabnika Antona Vovka prišlo do novega postopka, če bi se izkazalo, da je dokazovanje čudeža v tem primeru lažje oziroma bi bil čudež bolj očiten. Ali se bo izkazalo, da je očitno bil čudež maja letos?

Po nedavnem poročanju Radia Ognjišče in spletnega portala Aleteia je družina Lipovšek na Igu med pripravami na rojstni dan enega od petih otrok letošnjega maja začela pogrešati najmlajšega, komaj dveletnega Metoda. Bojazen, da je morda padel v zbiralnik deževnice, ki je bil deloma pokrit s pokrovom, se je žal uresničila. Metoda so našli na površju vode brez znakov življenja in starša sta ga nemudoma začela oživljati. Po prihodu reševalcev je trajalo okoli petnajst minut, da je Metodovo srce začelo ponovno biti. Deček je bil nemudoma odpeljan v Klinični center in po treh dneh je bilo njegovo stanje zelo kritično. CT glave je pokazal nastanek možganskega edema, odkrita je bila tudi poškodba srca in pljuč.

Metoda so začeli postopoma zbujati, nadaljnje preiskave pa so pokazale, da ni bilo nobenih opaznih nevroloških poškodb. Metod se je vrnil domov zdrav ravno osmi dan po nesreči, 19. maja 2020, ki je tudi rojstni dan škofa Antona Vovka. 

Starša sta vsak dan pred obiskom sina v bolnišnici odšla na Kurešček in molila za Metoda v tamkajšnji cerkvi Kraljice miru. Domači župnik Janez Avsenik je za tednik Reporter povedal, da so na njegovo pobudo tretji dan po nesreči začeli devetdnevnico za božjega služabnika Antona Vovka. Ker je bil to čas prepovedi zbiranja, se je gradivo za devetdnevnico pošiljalo po elektronski pošti, za ozdravitev Metoda so začeli moliti po vsej Sloveniji. Na Igu na dvorišču hiše krstnih botrov bolnega Metoda so se v manjšem številu začeli zbirati svojci, prijatelji in sosedje.

Kljub veri v vse dobro je župnika Avsenika presenetilo neverjetno zaupanje Metodovega očeta, ki je povedal, da se mu je med prebiranjem božje besede odprl Psalm 111, v katerem je omenjeno, da bo osmi dan dan veselja. In tako se je tudi zgodilo. Metoda so začeli postopoma zbujati, nadaljnje preiskave pa so pokazale, da ni bilo nobenih opaznih nevroloških poškodb. Metod se je vrnil domov zdrav ravno osmi dan po nesreči, 19. maja 2020, ki je tudi rojstni dan škofa Antona Vovka. 

Loading...