Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Črna zvezda sramote za Milana Kučana

Deli na:
Črna zvezda sramote za Milana Kučana

Protestniki so na shodu Odbora 2014 v Ljubljani na včerajšnji mednarodni dan človekovih pravic opozorili na kršenje človekovih pravic v Sloveniji, zlasti v sodstvu. Zavzeli so se za neodvisno in pravično sojenje, podporo pa izrazili predvsem obsojenemu predsedniku SDS Janezu Janši, ki je po njihovem mnenju edini politični zapornik v osrčju Evrope. Milanu Kučanu so pred ljubljanskim magistratom podelili "črno zvezdo sramote".

Po navedbah organizatorjev se je na tri ure in pol dolgem shodu za človekove pravice in svobodo zbralo 4000 protestnikov. Po zboru v parku pred vrhovnim sodiščem so trikrat obkrožili poslopje in nato shod začeli s slovensko in evropsko himno.

Član Odbora 2014 in soobsojen z Janšo v zadevi JBTZ David Tasić je pred sodiščem poudaril, da si želijo pravico za vse državljane in ne le za peščico. Zbranim protestnikom je dejal, da so "edino upanje, da ogenj svobode ne bo ugasnil".

Množica se je nato odpravila na pohod po mestu. Pred sedežem Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so opozorili na neobjektivno medijsko poročanje. Od novinarjev pričakujejo, da poročajo resnico in da obravnavajo vse teme.

Pred poslopjem DZ, kjer so sicer zaradi hrupa prekinili sejo odbora za pravosodje, pa sta protestnike nagovorila poslanka SDS Eva Irgl in podpredsednik SDS Zvone Černač. Kot je izpostavila Irglova, bi pravosodni sistem moral delovati neodvisno od politike ter slediti samo resnici in iskanju pravice.

Černač je pristavil, da je Slovenijo treba postaviti na nove, zdrave temelje. Osnovni pogoj za to pa je po njegovih besedah povrnitev zaupanja, kar se bo zgodilo, ko bo vnovič vzpostavljena pravičnost v naši družbi. "Tudi letos smo mednarodni dan človekovih pravic žal pričakali s številnimi primeri sodb, ki niso pravične. Prvič v zgodovini države pa smo dan pričakali z edinim političnim zapornikom v osrčju EU," je še povedal.


Govorci so bili kritični tudi do potez varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer, ki se po njihovem mnenju ne zavzema za človekove pravice vseh.

Vsi so z vzkliki Janša, Janša in Svoboda Sloveniji odločno stopili v bran Janši in navajali, da je prvak SDS žrtev zlorab slovenskega pravosodja ter tudi, da je takih na tisoče. Oglasil se je tudi predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec in zbranim pred DZ med drugim dejal, da je Slovenija edina država, kjer se v demokraciji množično kršijo človekove pravice. Največ teh kršitev je po njegovi oceni prav v pravosodju.

Shod so zaključili pred magistratom, kjer so izrazili kritiko predvsem do nekdanjega predsednika republike Milana Kučana. Spomnili so, da je Kučan prišel na magistrat s "četico" podpornikov Zorana Jankovića, oni pa so zdaj prišli z bataljonom.

Med protestniki so bili tudi podpredsednica SDS Alenka Jeraj, poslanci SDS Jože Tanko, Franc Breznik in Branko Grims, podpredsednik NSi Aleš Hojs ter vidni član Odbora 2014 Aleš Primc.

Protestnike je sicer spremljala peščica nasprotnikov Janeza Janše, ki je bila kritična tudi do tovrstnih shodov. Med njimi in protestniki je nekajkrat prišlo do besednega dvoboja. Na koncu so Janševi nasprotniki dobili policijsko spremstvo ter navodilo policistov, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki bi lahko pomenila provokacijo.

Odbor 2014, ki deluje v podporo Janši, sicer shode pripravlja vsak dan, včeraj so tako obeležili že 174. dan, odkar je Janša v zaporu zaradi obsodbe v zadevi Patria.