kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Črna sreda na borzi

Deli na:

Na Ljubljanski borzi je danes osrednji delniški indeks SBI 20 v primerjavi s torkom izgubil 164,49 točke oz. 2,55 odstotka in trgovanje sklenil pri 6288,19 točke. Pocenile so se vse delnice v prvi kotaciji, paradni konj slovenskega kapitalskega trga, delnica Krke, se je pocenila za 3,9 odstotka in zdrsnila pod psihološko mejo 75 evrov.

Na Ljubljanski borzi je danes osrednji delniški indeks SBI 20 v primerjavi s torkom izgubil 164,49 točke oz. 2,55 odstotka in trgovanje sklenil pri 6288,19 točke. Pocenile so se vse delnice v prvi kotaciji, paradni konj slovenskega kapitalskega trga, delnica Krke, se je pocenila za 3,9 odstotka in zdrsnila pod psihološko mejo 75 evrov.

Današnje rahlo okrevanje svetovnih borznih trgov očitno ni vplivalo na ljubljansko borzo. Vrednosti borznih indeksov so se znižale že 13. dan zapored. Od začetka tedna, ko se je z bankrotom investicijske banke Lehman Brothers zaostrila finančna kriza v ZDA, posledice pa so čutili vsi mednarodni finančni trgi, je indeks SBI 20 izgubil 522,15 točke oz. 7,7 odstotka, indeks SBI TOP pa 124,45 točke oz. 8,14 odstotka.

Pozavarovalnica Sava, ki ima v naložbenem portfelju za tri milijone evrov obveznic Lehman Brothers, je danes izgubila 5,47 odstotka vrednosti (na 22,98 evra). Nekaj več kot dva odstotka (na 20,42 evra) se je znižala vrednost delnice NKBM, ki ima v svojem portfelju prav tako obveznice te banke. Obveznice Lehman Brothers najvišje kvalitete ima tudi Zavarovalnica Triglav, vendar njihov delež ne presega 0,25 odstotka.

"V Sloveniji ni potencialnih špekulativnih vlagateljev, ki bi bili v tem trenutku pripravljeni prevzeti tveganje in kupovati vrednostne papirje," je vzdušje na Ljubljanski borzi komentiral Jani Javornik iz GBD. "Kratkoročno lahko pričakujemo kakšen odboj v pozitivno smer, dolgoročno pa trg čaka na novice, da so težave finančnih institucij v celoti sanirane," je dejal.

Enotni tečaj delnic Krke, s katero je bilo opravljenih za 3,3 milijona evrov prometa, je dosegel 74,98 evra, kar je nižje od psihološke meje 75 evrov. Delnice Luke Koper so bile cenejše za 4,77 odstotka (42,30 evra). Za več kot šest odstotkov sta se pocenili tudi delnic Istrabenza in Aerodroma Ljubljana. Premoženje imetnikov delnice Mercatorja je ob prometu v višini približno pol milijona evrov nižje za skoraj dva odstotka (205,67 evra), Telekoma Slovenije pa za 2,25 odstotka (204,48 evra).

"Lokalne novice, kot so parlamentarne volitve, polletni poslovni rezultati, v tem trenutku nimajo nobenega vpliva na tečaje. Vlagatelji spremljajo dogajanje v tujini, obenem pa ne gre pozabiti, da je slovenski kapitalski trg slabo likviden," je dejal Javornik.

Indeks SBI 20 je danes sklenil trgovanje na najnižji vrednosti po 8. decembru 2006, SBI TOP pa je bil nazadnje tako nizko novembra 2006. Po podatkih Ljubljanske borze je SBI 20 doživel tako dolgo zaporedno nazadovanje januarja 1995, ko se je vrednost indeksa zniževala 14 dni zapored, SBI TOP pa je doživel zadnji večdnevni zaporedni padec junija.

Na trgu investicijskih skladov so delnice delniškega investicijskega sklada NFD 1 cenejše za dva odstotka (na 1,47 evra).

Indeks obveznic BIO je torkovo trgovanje sklenil pri vrednosti 115,14 točke, kar je 0,17 točke oz. 0,15 odstotka. Na borzi je bilo sklenjenih za devet milijonov evrov poslov.