1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Črna pika za Jankovića: Ljubljana ne bi smela prodati zemljišča, ki ni bilo v njeni lasti

Deli na:
Črna pika za Jankovića: Ljubljana ne bi smela prodati zemljišča, ki ni bilo v njeni lasti

Foto: Bobo

Mestna občina Ljubljana (MOL) po odločitvi sodišča ne bi smela prodati zemljišča ob Vojkovi cesti podjetju Tritonis, saj na njem ni imela lastninske pravice, poroča spletni portal 24ur.com. Sodišče je po njihovih navedbah ugodilo državi, ki je tožila MOL in podjetje Tritonis, ter kupoprodajno pogodbo označilo kot nično in brez pravnih učinkov.

MOL je zemljišče ob Vojkovi cesti podjetju Tritonis prodal leta 2009 za približno milijon evrov. Gre za današnje parkirišče in zelenico v skupni izmeri 1648 kvadratnih metrov. Država je tožbo proti MOL in Tritonisu vložila, ker MOL na omenjenem zemljišču ni imel lastninske pravice, saj je ta pripadala izvenknjižnemu lastniku.

Po poročanju portala je sodišče pritrdilo državi. Po označitvi kupoprodajne pogodbe za nično je tako vknjižba lastninske pravice na ime Tritonisa neveljavna. Kot je določilo sodišče, mora MOL državi povrniti tudi pravdne stroške v višini nekaj manj kot 8000 evrov.

Kot navajajo na spletnem portalu, je sodnica v sodnem postopku zaslišala Alenko Petkovšek, ki je leta 2009 vodila dražbo, ni pa zaslišala župana Zorana Jankovića, ki je vseskozi trdil, da s prodajo ni nič narobe, in vodje mestnega oddelka za urejanje prostora Mirana Gajška.

Podjetje Tritonis je na kupljenem zemljišču nameravalo postaviti garažno hišo s poslovnimi prostori, a so pri pridobivanju gradbenega dovoljenja ugotovili, da je več družb iz bližnjih stavb z dokumenti dokazovalo, da imajo pravico do uporabe zemljišča.

Direktor Tritonisa Damjan Bremec je novembra 2011 na državno tožilstvo vložil tudi ovadbo proti MOL, županu Jankoviću, Gajšku in sodnemu cenilcu Rajku Sredniku. Bremec jih je med drugim sumil goljufije, izneverjenja, oškodovanja tujih pravic, poslovne goljufije, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in zlorabe položaja.

Zoper Jankovića, sodnega cenilca ter še eno osebo je tako letos oktobra Nacionalni preiskovalni urad (NPU) tudi vložil ovadbo.

Bremec pa je občino tožil tudi zasebno. V tožbi je zahteval razveljavitev kupoprodajne pogodbe in vračilo dobrega milijona evrov kupnine z obrestmi.