Revija Reporter
Slovenija

Človeški iztrebki sredi Bleda: smrdljiva sramota slovenskega turističnega bisera (FOTO)

Igor Kršinar
7 13.915

1. sep. 2024 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Pixabay/Olle August

Bled se večkrat omenja kot podoba raja, to pa zagotovo ne velja za parkirišče za avtodome na začetku mesta, ki se je spremenilo v črni avtokamp brez urejenih sanitarij.

Bolj kot sami avtodomi so težava prirejeni kombiji ali avtomobili, ki nimajo svojih stranišč. Tako turisti veliko in malo potrebo opravljajo v stranišču bližnje trgovine Mercator, kjer se zato nabirajo dolge vrste, kadar pa je zaprta, pa kar v bližnjem grmovju ali na brežini bližnjega potočka. Tako so povsod opazni človeški iztrebki in toaletni papirčki.

Občasno si kdo od turistov ob parkirišču postavi šotor ali suši perilo, nekateri prirejajo pikniki in zabave. Vse to moti bližnje stanovalce oskrbovalnih domov, ki se s pritožbami redno obračajo na občino, policijo, inšpekcije in tudi na družbo KR iz Kranja, ki upravlja  parkirišče.

Povsod po okolici ležijo človeški iztrebki in toaletni papirčki.

Primož Lavre

(...)

Zaradi vseh omenjenih težav so se stanovalci bližnjih oskrbovalnih stanovanj obrnili tudi na policijo, tržno in zdravstveno inšpekcijo.

S policije so nam potrdili, da imajo zadnji čas »povečano število zaprosil občanov Bleda. Problematika je vrhunec turistične sezone in močno povečan obisk tujih turistov, ki za prenočitev na območju uporabljajo oziroma izkoriščajo parkirišče za avtodome. V povezavi s tem smo policisti povečali število nadzorov parkirišča in njegove okolice. Pri nadzorih niso bili ugotovljene neposredne kršitve zoper javni red in mir. O dejanskem stanju na parkirišču smo obvestili vse pristojne inšpekcijske službe.«

Avtokamp na črno sredi Bleda: na veliko in malo potrebo kar v grmovje

Bolj podrobni so bili v odgovoru občanom, ki so se pritožili, kjer priznavajo, da so pozorni na tako imenovano črno kampiranje in da so v tem primeru »skupaj z redarstvom v zadnjem obdobju zaznali večje število oseb, kot je registriranih v registru nastanitvenih obratov, zato smo zadevo odstopili tržnemu inšpektoratu ministrstva za gospodarstvo, ki je pristojen za ukrepanje nad tovrstnimi kršitvami.«

Hkrati so zaprosili stanovalce, da jih obvestijo v primerih, kot so »kurjenja v naravi, opravljanje velike in male potrebe, nedostojna vedenja.«

Tudi obe inšpekciji sta nam potrdili, da zadevo obravnavata. Tržni inšpektorat preverja, ali ponudnik postajališča bivalnih vozil opravlja svojo dejavnost ustrezno in v skladu z minimalnimi tehničnimi pogoji.

Parkirišče za avtodome na Bledu je nočna mora za sosede.

Primož Lavre

Dodajajo, da iz prijave prvenstveno izhajajo moteče aktivnosti turističnih gostov parkirišča in postajališča, kar urejajo določbe iz varstva javnega reda in miru na javnem kraju ter sankcije za taka ravnanja na območju občine Bled. Zadevo so odstopili pristojnemu medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu občin Bled, Bohinj in Železniki.

Zdravstveni inšpektorat pa preverja spoštovanje zakonodaje s področja nalezljivih bolezni. Zato so v konkretnem primeru za strokovno mnenje zaprosili Nacionalni inštitut za javno zdravje in z dosedanjimi ugotovitvami obvestili občino Bled in tržni inšpektorat: »Ker je inšpekcijski postopek še poteka, vam podrobnejših informacij ne moremo posredovati.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24