severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Zaradi Janševe naveze z razvpitim županom Balažicem čistka v SDS Moravče: nova predsednica občinskega odbora sploh ne živi v Moravčah!

Deli na:
Zaradi Janševe naveze z razvpitim županom Balažicem čistka v SDS Moravče: nova predsednica občinskega odbora sploh ne živi v Moravčah!

Sara Flis, predsednica občinskega odbora SDS Moravče, se je v stranko vključila pred nekaj meseci, živi pa v Domžalah. - Foto: Instagram

Iz centrale stranke SDS so naredili čistko v občinskem odboru v Moravčah. Odstranili so ljudi, ki so bili zoper sodelovanje z razvpitim županom Milanom Balažicem.

Na Reporter se je obrnil občinski svetnik v Moravčah Roman Cerar, ki je pred kratkim izstopil iz stranke SDS. Opisal nam je razloge za to in ravnanje centrale stranke glede tega njihovega občinskega odbora. Nezaželeni so postali v SDS vsi, ki so bili proti navezi z razvpitim županom Milanom Balažicem.

Vitomir Cerar, brat našega sogovornika, je bil predsednik občinskega odbora SDS Moravče, vendar ga zato stranka kot kandidata za župana na zadnjih lokalnih volitvah sploh ni podprla!? To je bil znak, da je bilo v ospredju sodelovanje z Balažicem in ne verodostojna strankina politika na lokalni ravni, opozarja Cerar. Kasneje so njegovega brata iz stranke celo izključili na podlagi izmišljenih očitkov.

Operativni izvajalec čistke v moravški SDS je bil generalni sekretar stranke Borut Dolanc, pri čemer je Cerar prepričan, da je roko nad dogajanjem držal sam predsednik stranke Janez Janša. Očitno je v ozadju izredno močan interes, da se stranka poveže z Balažicem. Na volilni konferenci na občinski ravni so glasovali celo novi člani, ki niti niso imeli plačane članarine, bili pa so kandidati Gibanja Svoboda na lokalnih volitvah, trdi Cerar. Popolnoma se je kršil statut stranke, za predsednico občinskega odbora pa je bila izvoljena Sara Flis, ki sploh ne živi na območju občine Moravče. To je edinstven primer v Sloveniji, poudarja.

Cerar je še dodal, da sta ta prevrat prišla skupaj »praznovat« podpredsednik SDS Aleš Hojs in župan občine Moravče Milan Balažic. Naslednji dan je Cerar po 26 letih v stranki iz nje izstopil. Opozarja, da je Komisija za preprečevanje korupcije pred nekaj dnevi ugotovila, da je župan Balažic pri dodeljevanju proračunskih sredstev Slovenskemu društvu za lacanovsko psihoanalizo, zakonita zastopnica je njegova zunajzakonska partnerka Nina Krajnik, ravnal v nasprotju interesov.

Kot so pojasnili v KPK, bi se moral Balažic v tem primeru v celoti izločiti iz postopkov. Po besedah Cerarja pa je župan tudi v predkazenskem postopku zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. Za dlje časa je bila ta zadeva sicer blokirana na kamniški policijski postaji, o čemer bomo še poročali.

Kot je za Reporter povedala Sara Flis, se je v SDS vključila pred nekaj meseci. Potrdila je, da ne živi na območju občine Moravče, pač pa Domžale. Vprašali smo jo, kako je potem sploh lahko postala predsednica občinskega odbora SDS Moravče. Pravi, da je v statutu stranke možnost, da lahko ta poda soglasje, da je nekdo lahko predsednik občinskega odbora, tudi če ne živi na območju občine, in tako je bilo tudi v njenem primeru. Flisova je sicer v okviru moravške občinske uprave vodja področja pravne službe in splošnih zadev.

Če ob tem dodamo, da je v SDS nedavno vstopil tudi direktor občinske uprave Ivan Kenda, je jasno, da so se politično in morda še kako prekrili interesi župana Moravč Milana Balažica in stranke SDS oziroma Janeza Janše. Za tiste člane, ki so povezovanju z Balažicem zaradi njegovega načina delovanja in tudi sumov korupcije nasprotovali, v stranki ni več prostora.