nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Čestitka sodnici Klajnškovi kar na oglasni deski okrajnega sodišča

Deli na:
Čestitka sodnici Klajnškovi kar na oglasni deski okrajnega sodišča

Višja sodnica Vesna Bergant Rakočević, soproga voditelja nacionalne televizije Igorja E. Berganta, še vedno buri duhove.

Na oglasni deski okrajnega sodišča v Gornji Radgoni je visel članek višje sodnice Vesne Bergant Rakočević z naslovom »Zakaj meni nihče ne piše sodb v Murglah«. Tja ga je obesil predsednik sodišča Marjan Neuvirt.

Junija je javnost precej razburil zapis Bergant Rakočevićeve v Pravni praksi, kjer je ljubljanski okrajni sodnici Barbari Klajnšek po njeni obsodbi Janeza Janše v zadevi Patria iskreno čestitala. Tako je nastal vtis pristranskosti, saj bo ravno višje sodišče tisto, ki bo odločalo o pritožbi na sodbo. Poleg tega je Janševe privržence, ki so se zbrali pred sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani, primerjala s severnokorejskimi otroki, katerih obrazi so »spačeni v grimasi histeričnega joka ganjenosti« ob obisku njihovega voditelja Kim Džong Una.


Tekst je dvignil precej prahu, nekateri stanovski kolegi pa so jo vzeli v bran. Jernej Potočar, predsednik višjega sodišča v Ljubljani, in Janja Roblek, predsednica Slovenskega sodniškega društva, v članku višje sodnice Rakočevičeve nista videla ničesar spornega. Podobno je menil tudi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Samo sodni svet, ki je tekst celo obravnaval, je ravnal drugače. Člani sveta so sodnikom priporočili »zadržanost v javnem izražanju mnenja«, saj gre pri tem vprašanju za »možnosti različnih interpretacij«. Očitno pa priporočilo ni seglo do Gornje Radgone.
Namestnica predsednika radgonskega sodišča Marija Belec Hiršl nam je odgovorila, da je »članek na oglasno desko obesil predsednik sodišča Marjan Neuvirt«, in sicer z »namenom informiranja strank in javnosti o člankih, ki so zanimivi in objavljeni v strokovni literaturi«. Dodala je še, da so članek že sneli z oglasne deske.

Zanimivo je, da je Marjan Neuvirt, ki je svetnik okrajnega sodišča postal leta 2003, lani neuspešno kandidiral za člana sodnega sveta. Na volitvah v skupini sodnikov okrajnih sodišč je med tremi kandidati dobil 124 glasov. Takrat je bil izbran novogoriški sodnik Milan Petek, ki je dobil 159 glasov. Javnosti pa je postal bolj znan v zadevi »kabaretne plesalke«, ko je socialni delavec Leon Zelko za spletni portal sobotainfo.com zapisal, da obnašanje učiteljice Milene Zelko, ki je pred dijaki odplesala erotični ples, ni primerno. Zelkova je tožila urednico portala Špelo Horvat in socialnega delavca. Sodnik Neuvirt je tožbeni zahtevek najprej zavrnil, na zahtevo višjega sodišča, kamor se je Zelkova pritožila, pa je Horvatovo in Zelka obsodil.