amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Černač zlorabil pooblastila?

Deli na:

Predsednik komisije DZ za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami Zvonko Černač je grobo zlorabil svoja pooblastila in nedostojno posegel v delo kriminalistične policije, je v odzivu na sejo komisije dejala notranja ministrica Katarina Kresal. Kot je poudarila, je šlo za javno politično obračunavanje in lansiranje političnih zarot.

Predsednik komisije DZ za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami Zvonko Černač je grobo zlorabil svoja pooblastila in nedostojno posegel v delo kriminalistične policije, je v odzivu na sejo komisije dejala notranja ministrica Katarina Kresal. Kot je poudarila, je šlo za javno politično obračunavanje in lansiranje političnih zarot.

Kot je dejala Kresalova, "smo bili priče" tudi zbiranju informacij in nadzoru o konkretnih predkazenskih postopkih ter nedostojnemu in ponižujočemu odnosu do profesionalnih kriminalistov, ki so svoje delo strokovno opravljali pod različnimi ministri in različnimi vladami.

Vse omenjeno po njenih besedah pomeni "kršitev pristojnosti komisije, kot jih določa zakon, in ogroža celoten sistem in kredibilnost parlamentarnega nadzora".

Pomočnika direktorja uprave kriminalistične policije Roberta Črepinka so na današnji seji po besedah Kresalove spraševali o konkretnih predkazenskih postopkih, ki še potekajo, pri čemer je bil poudarek na kreiranju politične zarote. "Vprašanja so bila take narave, da nanje od policije niti sama kot ministrica ne smem in ne morem pričakovati odgovora, ker bi s tem v nasprotju z zakonom posegla v operativno samostojnost in avtonomijo policije," je poudarila.

Ko predstavnik komisije na vprašanje ni želel odgovoriti in je to tudi pojasnil, je pogovor postal nedostojen in na meji nesramnosti, je prepričana ministrica. Črepinko pa je bil zato, ker je opravljal svojo zakonsko dolžnost in zaščitil interese predkazenskega postopka, po njenem šikaniran in politično napaden.

Napovedala je, da bo pisala predsedniku DZ Pavlu Gantarju in ga na to ravnanje opozorila. Pričakuje, da bo Gantar preveril, ali vsi organi DZ delujejo v skladu z zakonom in ali skrbijo za strokovnost in zakonitost svojega dela. "Če bo ugotovil, da temu ni tako, bo že sam vedel, kaj narediti," je dejala. Če bo treba, bo Kresalova, kot je napovedala, sprejela tudi ustrezne ukrepe za postopek pred ustavnim sodiščem zoper dejanja predsednika komisije.

Po njenem mnenju Černač namreč grobo krši zakon, na podlagi katerega komisija deluje, "in je obenem še nesramen, nedostojen, in ljudi, ki nimajo nobene zveze s politiko, to so visoki policijski inšpektorji, šikanira in jih žali".

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič pa je med drugim izpostavil, da je Černač že na več sejah od predstavnikov kriminalistične policije zahteval pojasnila, ki se ne nanašajo na konkretne predkazenske zadeve. "Šlo je predvsem za tiste predkazenske zadeve, ki so s stališča določene politične stranke pomembni ali odmevni ali so v njih vključeni njihovi člani," je pojasnil Klemenčič.

Povedal je, da sta pred 14 dnevi Černač in član komisije Vinko Gorenak (SDS) obiskala direktorja uprave kriminalistične službe in zahtevala pojasnila, zakaj so določene osebe v zadevi Patria predstavljene kot osumljenci. "Gre za absolutno nedopustno ravnanje, ki nima nobene podlage v zakonu in predstavlja zelo grob pritisk na delo kriminalistične policije," je prepričan Klemenčič.

V podobnem obisku sta Černač in Gorenak "prejšnji teden oz. celo ta teden" na policijskih upravah Postojna in Koper po besedah Klemenčiča spraševala o postopkih, ki se vodijo zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

V nekaj primerih sej, predvsem tistih, povezanih z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, pa je predsednik komisije po sejah dajal "enostranske, pompozne in zavajajoče izjave, ki niso imele nič skupnega s tem, kar smo se na zaprti seji pogovarjali," je dejal državni sekretar. Poleg tega je seja vsaj v dveh primerih po njegovem mnenju potekala v neustrezni zaščiti tajnosti.

Predsednik komisije Černač je na današnji seji pomočnika direktorja uprave kriminalistične policije Črepinka spraševal o izsledkih dosedanje policijske preiskave na Slovenskih železnicah. Dejal je, da se boji, da je "nekomu v interesu, da se tisto, kar je bilo posneto, izgubi in trajno izbriše".