zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Černač: Za ovadbo se skrivajo tisti, ki so jim bile zaprte večmilijonske pipice

Deli na:
Černač: Za ovadbo se skrivajo tisti, ki so jim bile zaprte večmilijonske pipice

Foto: Bobo

Zaposleni na ministrstvu za infrastrukturo in promet so specializiranemu državnemu tožilstvu ovadili svojega ministra Zvoneta Černača, je včeraj pisal novinar Dejan Karba v Delu. Za ovadbo se skrivajo tisti, ki so jim bile zaprte večmilijonske pipice, pa pravijo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Na anonimno ovadbo so se odzvali tudi v službi za odnose z javnostmi na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Kot so zapisali, ovadba zoper ministra Černača in novo upravo Darsa glede odstranitve cestninskih postaj ne prihaja iz vrst zaposlenih na ministrstvu, pač pa se za njimi skrivajo tisti, ki so jim bile zaprte večmilijonske pipice.

Dodali so še, da je ministrstvo v tem postopku ravnalo v skladu z zakonom, enako Dars. "Namesto milijona in petsto tisoč evrov, kolikor je znašala ocena odstranitve v času, ko je DARS vodila Mateja Duhovnik, je bilo za sprostitev prometa na cestninski postaji Log porabljenih nekaj deset tisoč evrov. Ob tem podatku padejo vsi očitki." Ob tem pa so v sporočilu še poudarili, da bo torej potrebno z enako vnemo kot vsebino ovadbe preiskati tudi tiste, ki so zavestno vložili krivo ovadbo.

Poleg ministra Černača so ovadili tudi predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza ter člana uprave Toneta Svoljšaka in Franca Skoka. Na tožilstvu so prejem ovadbe potrdili, a je ne komentirajo, piše sobotno Delo.

Ovaditelji vodstvu Družbe za avtoceste v RS (Dars) pripisujejo sum storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in sum oškodovanja javnih sredstev, oboje pri izvedbi dveh projektov preureditve cestninskih postaj Log in Torovo, navaja časnik.

Ministru Černaču pa poleg suma oškodovanja javnih sredstev pripisujejo še sum nevestnega dela v službi. Minister je obe domnevno kaznivi dejanji storil junija z objavo nezakonitega javnega naročila za vzpostavitev prostega prometnega toka na čelni cestninski postaji Log, nadaljuje Delo.

Po navedbah ovaditeljev je Černač odredil izvedbo javnega naročila, čeprav je vedel, da niso pristojni za njegovo oddajo. Poleti je bilo to naročilo sicer preklicano, vendar se je Černač očitno samovoljno odločil za populistično potezo, to je oddajo spornega javnega naročila. "Pri tem ga ni vodil javni interes, temveč zasebni," je, kot navaja časnik, zapisano v ovadbi.

Kazniva dejanja, ki jih ovaditelji očitajo Knezu, Svoljšaku in Skoku, pa so menda storili septembra s preureditvijo cestninskih postaj Log in Torovo, ko so "naročili in oddali obstoječim pogodbenim partnerjem družbe Dars izvedbo del odstranitve betonskih blokov in preureditev cestišča".

To so domnevno storili "brez izvedbe postopka javnega naročanja, čeprav vrednost obeh projektov presega 40.000 evrov". Kot je še zapisano v ovadbi, je vodstvo uprave Darsa tudi dajalo prednost določenemu izvajalcu, pri čemer "zaradi neizvedbe javnega naročila ni bil izbran najboljši ponudnik", dodaja časnik.

Ovaditelji so po pisanju Dela ovadbo v vednost poslali tudi protikorupcijski komisiji. Tam so potrdili, da so jo prejeli, vendar, "ker gre za sume storitve kaznivih dejanj, zadeva sodi v primarno pristojnost drugih organov". Komisija se zato še ni odločila, ali bo odprla ločeni postopek, sklene novinar Dela Dejan Karba.