Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerarjeva vlada o strategiji razvoja Slovenije do 2030

Deli na:
Cerarjeva vlada o strategiji razvoja Slovenije do 2030

Seja Cerarjeve vlade. - Foto: Primož Lavre

Vlada bo na današnji seji predvidoma potrdila strategijo razvoja Slovenije 2030, novega krovnega razvojnega okvirja države.

Osrednji cilj strategije je zagotoviti kakovost življenja za vse, to pa naj bi dosegli prek uravnoteženega gospodarskega, družbenega in okoljskega razvoja. V ospredju sta še vseživljenjsko učenje in sodelovanje.

Strategija razvoja Slovenije je nastala pod okriljem službe vlade za razvoj in kohezijsko politiko. Temelji na viziji Slovenije leta 2050, ki so jo javnosti predstavili februarja.

Vlada se je sredi oktobra seznanila z osnutkom strategije, nato pa je dokument romal v javno razpravo. Danes bo na mizi vlade končna dopolnjena in izboljšana verzija, ki naj bi jo nato uresničevali prek akcijskih načrtov. Prvega želi ekipa resorne ministrice Alenke Smerkolj pripraviti še pred iztekom mandata aktualne vlade.

Na današnji seji bi vlada lahko obravnavala tudi vprašanje koncesnin, ki jih za rabo termalne vode plačujejo slovenska naravna zdravilišča in terme. Ministrstvo za okolje in prostor je med vladna gradiva umestilo predlog, v skladu s katerim bi t.i. faktor D za leto 2018 ostal na ravni letošnjega in lanskega leta.

Temu sicer ostro nasprotujejo tako v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije, kjer že grozijo z velikim protestnim shodom pred vlado, ter v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Za znižanje faktorja D se je v preteklih tednih izreklo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so za STA pred dnevi pojasnili tudi, da so z okoljskim ministrstvom uskladili predlog na to temo.