Revija Reporter
Slovenija

Sredi Zagreba vzklikal »Tito za vedno!« Cerarjeva vlada financira komunistične aktiviste v tujini?

Jože Biščak

29. avg. 2017 14:00 Osveženo: 14:03 / 29. 8. 2017

Deli na:

Robert Waltl in Ivica Buljan

Ivica Buljan, solastnik ljubljanskega Mini teatra, ki ga obilno financirajo slovenski neto davkoplačevalci, je sredi Zagreba na shodu levih skrajnežev, ki so poveličevali lik diktatorja Tita, vzklikal geslo (Smrt fašizmu, svoboda narodu), v imenu katerega je po 2. svetovni vojni življenje izgubilo na tisoče nedolžnih civilistov.

Ivica Buljan, hrvaški režiser, je v Sloveniji dobro prisesan v državne jasli. Skupaj z razvpitim Robertom Waltlom sta lastnika ljubljanskega Mini Teatra. Kot je razvidno iz letnega poročila, je Mini teater lani imel 0,69 milijona evrov prihodkov, od tega je iz javnih financ dobil 0,44 milijona evrov, od leta 2003 pa je iz javnih sredstev dobil kar 6,3 milijona evrov.

Robert Waltl ni nikoli skrival simpatij do komunizma in levice. Spomladi je sprožil gonjo proti Bernardu Brščiču in mu odrekal pravico do svobodnega izražanja, pred dnevi je zaradi izrečenih besed napadel Boštjana M. Zupančiča. Dejanja svojega partnerja Buljana pa ga očitno ne motijo.

Hrvaški mediji so poročali, da je bil Ivica Buljan na včerajšnjem komunističnem shodu proti spremembi imena Trga maršala Tita v Zagrebu eden glavnih govornikov. Na nekakšnem mitingu so poveličevali diktatorja in množičnega morilca Tita (»Tito za vedno!«, »Socializem je moja izbira!«), dvigovali so zastave komunistične partije in nekdanje socialistične republike Hrvaške, med organizatorji so bili Antifašistična zveza Hrvaške, Inštitut za mirovne študije, Lezbična skupina Kontra, Socialistična delavska stranka Hrvaške, Delavska fronta in Židovska občina Zagreb.

Seveda, Hrvat Ivica Buljan lahko v svojem prostem času počne, kar hoče, nerodno je le, da vlada Mira Cerarja (med glavnimi financerji je tudi Zoran Janković z Ljubljano) tako z denarjem slovenskih neto davkoplačevalcev posredno financira levičarskega režiserja, ki sredi Zagreba poveličuje Tita.