franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Za zdrav in normalen razvoj države je potreben razčiščen odnos s preteklostjo

Deli na:
Cerar: Za zdrav in normalen razvoj države je potreben razčiščen odnos s preteklostjo

Foto: Bobo

Vsaka civilizirana država, ki se želi normalno in zdravo razvijati, mora imeti razčiščen odnos s preteklostjo, je premier Miro Cerar dejal v odgovoru na poslansko vprašanje predsednice in poslanke NSi Ljudmile Novak. Zanimalo jo je namreč, kako si vlada prizadeva za dostojen pokop žrtev revolucije med in po 2. svetovni vojni.

Novakova je v vprašanju predsedniku vlade poudarila, da žrtve revolucije, medvojnih in povojnih pobojev, še niso dobili civilizacijske pravice do groba in pokopa. Zanimalo jo je, kateri ukrepi so bili izvedeni in kateri so še predvideni, da vlada uresniči koalicijsko zavezo o dostojnem pokopu vseh mrtvih. Vprašala je tudi, v kolikšni meri so koalicijski partnerji pri tem usklajeni.

Premier je v odgovoru poudaril, da mora imeti vsaka civilizirana država, ki se želi normalno in zdravo razvijati, razčiščen odnos s preteklostjo. Izpostavil je pomen medsebojnega spoštovanja in pietete do umrlih. Hkrati pa je opozoril, da je to vprašanje, ki veliko pove o vrednotah, velikokrat zlorabljeno v politične namene.

Zato je, kot je pojasnil, na načelni ravni tudi sam podprl predlog zakona o dostojnem pokopu, ki so ga pripravili v NSi, saj podpira cilj predlagatelja vsem žrtvam vojn zagotoviti pravico do dostojnega pokopa. Enakega stališča je po njegovih besedah tudi vlada. V zvezi s predlogom sicer ostajajo odprta vprašanja, ki pa po Cerarjevi oceni niso nepremostljiva.

Enotni v cilju pietetnega odnosa do vseh mrtvih in pravice do dostojnega pokopa so si tudi koalicijski partnerji, je zatrdil premier. Je pa priznal, da se razlikujejo po tem, kako dojemajo pot do tega cilja. Tu pa bo po njegovih besedah treba vložiti napor v uskladitev koalicijske zaveze.

Premier je ob tem tudi spomnil na prizadevanja pristojnih državnih organov v zvezi z vojnimi grobišči in poudaril, da je bilo izvedenih že kar veliko aktivnosti.

Ob tem je Cerar še spomnil, da je vlada na podprogram urejanje vojnih grobišč nedavno prerazporedila 90.000 evrov, ki jih bo namenila shranitvi in pokopu žrtev v vojnem grobišču Barbara rov v Hudi Jami. Kot je napovedal, bo v naslednjem tednu objavljen razpis za ureditev tega grobišča.

Mnenje o zakonu o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev je na današnji dopisni seji sprejela tudi vlada. Kot so zapisali v mnenju, razumejo in podpirajo prizadevanje predlagatelja zakona, da je treba vsem žrtvam vojnega in povojnega nasilja na ozemlju Slovenije zagotoviti pravico do dostojnega pokopa.

Kljub temu pa vlada meni, da je treba predlog zakona preučiti v smislu sistemsko-pravnega vidika, ali bi bilo boljše, da se cilji in nameni predlagatelja zakona uredijo s spremembo že veljavnega zakona o vojnih grobiščih.