gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 22. marca

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

indira2 Njena.si

Kje je Indira? Njena osebnost je neprepoznavna …

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Cerar vztraja, da mu koalicija ne bo razpadla

Deli na:
Cerar vztraja, da mu koalicija ne bo razpadla

Foto: Bobo

Koalicija je strnila vrste, trdno je odločena, da mandat izpeljemo do konca, je po posvetu na Brdu pri Kranju včeraj povedal premier Miro Cerar.

Pri partnerjih je zaznal rahlo oklevanje, ali bodo vse projekte, denimo zdravstveno reformno, izpeljali do konca. A Cerar napoveduje nepopustljivost in bo storil vse za to, da reformo sprejmejo.

Cerar je v izjavi novinarjem posvet razširjene koalicije ocenil za koristen, ker so se pogovorili, kako bodo v skladu s koalicijskim sporazumom izpeljali projekte. Po njegovem mnenju je tudi pomembno, kako se bodo usklajevali, da cilje dosežejo.

Priznal je, da je pri koalicijskih partnerjih zaznal rahlo oklevanje, ali bodo vse te projekte izpeljali. A sam je trdno odločen, da storijo vse za to, da sprejmejo zdravstveno reformo, pri čemer bo "zelo priganjal in zahteval maksimalno aktivnost". "Treba je delati potrpežljivo, a vztrajno in pripeljati zadeve do točke, da bodo državljani imeli kakovostne zdravstvene storitve," je poudaril.

Dodal je, da pri tem ne bo popuščal, pač pa kot predsednik vlade zahteval, "da se maksimalno vsi potrudimo, da do teh rezultatov pridemo". Podobno napoveduje za nekatera druga ključna področja.

Če bo koalicija strnila vrste, ji lahko po njegovem prepričanju uspe sprejeti zakone na področju zdravstva. "Storil bom vse za to, da ne bo prevladal pesimizem, ampak bomo skozi dialog usklajevanja nadaljevali ter zakone sprejeli," je napovedal Cerar.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sicer napovedala, da bo novelo zakona o zdravstveni dejavnosti posredovala kmalu na vlado, četudi neusklajeno v koaliciji. Cerar pa je včeraj zagotovil, da bo storil vse za to, da spodbudi, da se proces usklajevanja intenzivno nadaljuje. Po njegovih besedah morajo uskladiti glavne rešitve. Ponovil je, da si bo do konca prizadeval za modernizacijo zdravstva tako v korist bolnikov kot zdravstvenega osebja.

Glede zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je premier pojasnil, da je ministrica Maja Makovec Brenčič na njegovo pobudo in pobudo SMC naredila ta korak, da je zakon kljub neusklajenosti pripeljala do vlade, "kajti tu se mi zdi kot predsedniku vlade ključno to, da uresničimo odločbo ustavnega sodišča".

"Žal še nimamo zadostne koalicijske usklajenosti, kar pomeni, da zakon kot tak ta hip ne bi mogel biti sprejet. Tudi tu bom koalicijska partnerja odločno pozval, da najdemo nek konsenz, kajti odločbo je treba spoštovati," je bil odločen.

"Verjamem, da lahko v tem dobrem letu, ki je še pred nami, storimo veliko dobrega na zakonodajnem področju," je še poudaril premier.