pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar v Dubaju

Deli na:
Cerar v Dubaju

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar bo danes in sredo na delovnem obisku v Združenih arabskih emiratih.

Glavni namen obiska je krepitev dvostranskega sodelovanja med državama ter udeležba na mednarodni konferenci Svetovni vladni vrh (World Government Summit). Premierja bo spremljala manjša gospodarska delegacija.

Predsednik vlade se bo v okviru obiska srečal tudi s Slovenci, ki živijo oziroma delajo v Dubaju. V Združenih arabskih emiratih namreč živi najštevilčnejša slovenska skupnost v zalivski regiji.

Premier se bo napovedih njegovega kabineta srečal s političnim vrhom Združenih arabskih emiratov, kot tudi z generalno direktorico Unesca Irino Bokovo.



Poleg političnih in gospodarskih odnosov bo v ospredju pogovorov Cerarja z vodilnimi predstavniki države tudi sodelovanje Slovenije na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju. Slovenija je namreč kot druga država za Švico ZAE lani predala pismo o nameri za sodelovanje Sloveniji na EXPO 2020.

Premier bo kot eden izmed glavnih govornikov nastopil na Svetovnem vladnem vrhu. Gre za mednarodno platformo s sedežem v ZAE, katere namen je spodbujanje globalnega dialoga glede vladanja in vodenja politik. Letos je konferenca posvečena tematiki pametnega upravljanja oz. pametnim upravljavskim procesom, ki jim v ZAE namenjajo izjemno pozornost.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in ZAE je v porastu. Združeni arabski emirati so že nekaj let na prvem mestu med zalivskimi državami po obsegu slovenskega izvoza, po obsegu blagovne menjave pa na drugem mestu, takoj za Savdsko Arabijo. Blagovna menjava med državama je leta 2015 znašala dobrih 88 milijonov evrov, v obdobju od januarja do novembra lani pa dobrih 77 milijonov evrov.