zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar v Berlinu z Merklovo o migracijski krizi

Deli na:
Cerar v Berlinu z Merklovo o migracijski krizi

Foto: Daniel Novakovič/STA

Premier Miro Cerar se bo danes v Berlinu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero bosta po napovedih govorila o ključnih aktualnih zadevah, ki zaposlujejo Evropsko unijo, s poudarkom na migracijah.

To bo Cerarjev drugi obisk pri kanclerki. Konec oktobra 2014 po prevzemu vodenja vlade se je namreč na svoj prvi dvostranski obisk v tujino odpravil prav v Berlin.

Po pričakovanjih bosta Cerar in Merklova največ pozornosti posvetila migracijski krizi v Evropi, ki se od lani spopada z rekordnim valom beguncev, pri čemer sta tako Nemčija kot Slovenija posebej izpostavljeni.

"Menim, da se morava skupno zavzeti in storiti vse, da se vsi sklepi, ki so bili doslej sprejeti na ravni EU in na drugih srečanjih, začnejo učinkovito izvrševati," je v sredo ob obisku ladje Triglav na Siciliji dejal premier.

Napovedal je, da se bo ob obisku pri nemški kanclerki zavzel, da bi Evropa še naprej delala vse, kar more, da bi težave reševala pri njihovem izvoru, v državah, kjer so krize. Predvsem se bo zavzel za to, da cela EU in Evropa, skuša učinkovito zavarovati zunanje meje unije, je še dejal.

Kar se tiče Slovenije, pa namerava Cerar poudariti, da po najboljših močeh izpolnjuje svoje naloge kot članica schengenskega območja, da bo to počela še naprej in da pričakuje polno sodelovanje Nemčije, ko bo šlo za ključne odločitve.

Cerar je v Berlin prišel že v sredo zvečer, ko se je udeležil gospodarskega vrha, ki ga organizira medijska hiša Die Welt. Ob predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju in podpredsedniku turške vlade Mehmetu Simsku je bil osrednji govorec uvodne delovne večerje.