Revija Reporter
Slovenija

Cerar: Trdinov vrh za zdaj ostaja v slovenskih rokah

STA

27. dec. 2017 14:00

Deli na:

Trdinov vrh

Bobo

Premier Miro Cerar je danes na delovno srečanje povabil predsednike republike, državnega zbora in državnega sveta ter ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, da bi jih seznanil z aktivnostmi za implementacijo arbitražne odločbe.

Ta se bo začela 30. decembra, je dejal Cerar. Dodal je, da so predsedniki podprli vladne aktivnosti.
                           
Kot je povedal Cerar na novinarski konferenci po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem, predsednikom DZ Milanom Brglezom in predsednikom DS Alojzom Kovšco, je predsednike seznanil s pogovori med nedavnim obiskom v Zagrebu, v katerih je "dosledno vztrajal, da se moramo dogovoriti o implementaciji arbitražne odločbe, od katere Slovenija ne odstopa".

"Seznanil sem jih, da je vlada pripravljena na implementacijo in je sprejela vse potrebne akte ter jih predlagala državnemu zboru, da je pripravil potrebno zakonodajo za implementacijo arbitražne odločbe, ki se začne po 29. decembru," je dodal. Ob tem je ponovil stališče, da je implementacija arbitražne razsodbe mednarodna obveznost Slovenije in Hrvaške in "ni nekaj, o čemer bi se lahko odločali, ali bomo ali ne bomo, ampak to moramo udejanjiti". Ob tem je še enkrat zatrdil, da Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov ob meji in enako pričakuje od Hrvaške. "Če bo mejna črta spoštovana, incidentov ni pričakovati," je še dodal.

Cerar pričakuje, da bo na Hrvaškem čim prej prevladalo spoznanje, da morajo ravnati podobno kot Slovenija, pri čemer gre predvsem za vprašanje kopenskega dela meje, kjer je treba mejo v naravi natančno določiti, in sicer v določeni meri sporazumno. Pri tem je potrebno sodelovanje obeh držav, zato bo potrebna ustanovitev mešane komisije, je pojasnil.

Na Trdinovem vrhu je Slovenija v dogovoru s Hrvaško pripravljena na korekten način izvršiti primopredajo vojaškega objekta, ko se bodo o tem ustrezno dogovorili. "A to predpostavlja, da bomo s Hrvaško sklenili sporazum o komisiji in mejo na kopnem določili v sodelovanju, v okviru arbitražne odločbe," je povedal Cerar in dodal, da za zdaj ta objekt ostaja v posesti Slovenije.

Ostali predsedniki so po Cerarjevih besedah soglašali z vsem, kar je vlada pripravila, in podprli njene aktivnosti.