boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Slovenskim državljanom zaradi Grčije ni treba skrbeti

Deli na:
Cerar: Slovenskim državljanom zaradi Grčije ni treba skrbeti

Foto: Bobo

Slovenija se je v zadnjem obdobju intenzivno pripravljala na različne scenarije razpleta grške krize in je tako maksimalno pripravljena. "Državljani naj ne skrbijo. Situacijo obvladujemo in ne bo prišlo do takšnih stvari, ki bi lahko bile kritične," je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril premier Miro Cerar.

Cerar je poudaril, da si je Slovenija ves čas prizadevala za konstruktiven dogovor institucij - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - z grško vlado. "Nas je pa močno presenetil nepričakovan in zavajajoč manever grške vlade v zadnjem hipu, ko je prišlo do razpisa referenduma in enostranske prekinitve pogajanj," je izpostavil.

"Slovenija je bila in ostaja ves čas po načelu solidarnosti zavezana temu, da skuša pomagati grškim državljanom v težki situaciji. Ne moremo pa pristati na nekatere manipulativne, nenadne poteze grške vlade," je poudaril.

Slovenija po Cerarjevih zagotovilih spoštuje pravico do referenduma in bo počakala na njegov izid. Naša država želi pomagati Grčiji in njenim državljanom, ne more pa pristati na manevre, s katerimi se grška vlada izogiba reformnim naporom.

Cerar je spomnil na slovenske reformne in varčevalne napore. "Slovenci zelo dobro vemo, kaj pomeni in kriza in kakšni napori so potrebni, da iz krize izideš okrepljen, razvojno uspešen, konkurenčen, da lahko potem povečaš gospodarsko rast in zaposlenost," je poudaril.

Enako Slovenija zato upravičeno pričakuje od Grčije, še posebej v luči dejstva, da smo v EU relativno gledano do Grčije v obliki jamstev in posojil najbolj izpostavljeni. "Evropska pravila in načela morajo veljati za vse," je dejal Cerar.