državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Nisem pritiskal na SDH

Deli na:
Cerar: Nisem pritiskal na SDH

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar je danes za popolnoma zgrešene označil očitke, da naj bi v sredo pred sejo nadzornikov SDH glede prodaje Telekoma nanje izvajal pritisk. Kot pravi, je želel zlasti izpostaviti, da SDH ne sme pristati na nobene pritiske, ki so se pojavili v zadnjih dneh, in "na nobene grožnje iz zakulisja".

Premier je v današnji izjavi za medije po posvetu v poslanski skupini poudaril, da je bila sredina odločitev nadzornikov SDH velik korak naprej v smeri odločanja o prodaji. Odločitev je v skladu s stališči vlade, ki je pred tem odpravila pomisleke SDH, in v skladu z izhodiščem nadzornega sveta SDH, da je prodaja primerna in ekonomsko upravičena, je povedal premier. Zdaj je po njegovih besedah na potezi Cinven.

O informaciji, da naj bi ta v torek z dopolnilom k ponudbi želel znižati ceno delnice, je Cerar dejal, da s tem ni uradno seznanjen. Kot je poudaril, je treba preveriti, ali takšna ponudba dejansko obstaja ali pa gre morda za nezanesljive prenose informacij.

Če bi ob dejstvu, da so nadzorniki SDH odločali o veljavni ponudbi, prišlo do nekih dodatnih ponudb, pa bi bili po oceni Cerarja to "nesprejemljivi manevri". Lahko bi šlo celo za "neke vrste izsiljevanje", na kar pa SDH ne bi smel pristati, je poudaril premier.

Tudi v poslanski skupini SMC po njegovih besedah stojijo za tem, da se postopek nadaljuje, kot je zastavljen. Tako tudi danes na sestanku s poslanci ni bilo kakšnega nemira v zvezi s tem vprašanjem, pač pa je bil pogovor konstruktiven, je dejal.

Cerar se je ob tej priložnosti odzval tudi na očitek Združene levice, da "ni mož beseda", saj da je pred volitvami nasprotoval prodaji strateških podjetij, danes pa zagovarja prodajo Telekoma. Kot je poudaril premier, so pred volitvami res govorili, da strateških naložb ne bodo prodajali, glede Telekoma pa so napovedali, da bodo njegov položaj presojali takrat, ko bo čas za to.

Prav tako so že tedaj poudarjali, da bodo glede njegove prodaje morali oceniti, v kakšni fazi so postopki in koliko bi škodilo integriteti in ugledu Slovenije, če bi jih na silo prekinili. Tako SMC po njegovih besedah tudi tokrat ravna popolnoma v skladu z njegovimi izjavami in izhodišči v času volilne kampanje.

Nadzorni svet SDH je v sredo namreč potrdil osnovno ponudbo Cinvena za Telekom Slovenije, ni pa obravnaval v torek podanih Cinvenovih dopolnil k ponudbi, ker so ta nesprejemljiva za upravo SDH. Slednjo so zato zadolžili, da s Cinvenom uskladi končno besedilo pogodbe.

Cinven je nato danes sporočil, da je dopolnilo k osnovni zavezujoči ponudbi njen sestavni del, brez katerega ne bi mogel nadaljevati s postopkom zaključka transakcije nakupa skoraj treh četrtin Telekoma Slovenije. Cinven tako razume, da ponudba ni bila sprejeta.