nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar na pikniku "pumpal" člane SMC in se hvalil z dobrim gospodarjenjem

Deli na:
Cerar na pikniku "pumpal" člane SMC in se hvalil z dobrim gospodarjenjem

Foto: Bobo

Predsednik SMC in premier Miro Cerar je na včerajšnjem srečanju s člani in simpatizerji stranke ob drugi obletnici stranke izrazil zadovoljstvo nad prehojeno potjo. Med uspehi aktualne vlade je izpostavil zlasti politično stabilnost in uspešno spodbujanje gospodarstva. "Postali smo dobri gospodarji," je poudaril premier.

"V državo se je naselil mir, ki ga potrebujejo tako gospodarstvo kot vsak izmed nas, da se lahko posveti svojemu delu," je pojasnil.

Prav tako je vlada uredila javne finance, zaradi česar je Slovenija izvzeta iz evropskih postopkov nadzora. Država se je tudi prenehala enormno zadolževati. "Bistveno smo zmanjšali trend naraščanja javnega dolga," je poudaril in izpostavil tudi uspešno spodbujanje gospodarstva. Zasluga za to gre gospodarstvenikom, vendar pa tudi naporom vlade, koalicije in poslancev, je navedel premier.

Na drugi strani je vlada socialno občutljiva, prizadeva si za vse generacije, je poudaril Cerar in omenil povečanje zaposlenosti med mladimi. "Ljudem želimo dati čim več dela, da bodo z aktivnostjo lahko poskrbeli za dostojanstvo sebe in svojih družin, da se bodo starejše generacije starale v miru, ker bodo imele varno starost," je pojasnil.

Cerar kljub vsemu obžaluje, da so "na nekaterih področjih nekoliko prepočasni". Želel bi si, da bi šlo hitreje, toda skozi leta se je nakopičilo ogromno administrativnih ovir, pa tudi "ovir v glavah". Bodo pa kljub vsemu še naprej vztrajali pri izpeljavi zdravstvene reforme in pri ostalih socialnih spremembah, ki so si jih zadali.

Predsednik vlade je ob tej priložnosti tudi ponovil, da za zdaj zaupa ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak. Kljub temu pa pričakuje, da ministrica na svojem področju uvede nekaj izboljšav in ukine slabe prakse. Prav tako naj stori vse, da ne bi več prihajalo do tega, kar se je zgodilo v primeru odvzema dečkov starim staršem.

Priznal je, da se vsaki vladi dogodijo spodrsljaji, a njihova temeljna usmeritev kljub vsemu ostaja, da mora politika biti etična in da je treba vseskozi spoštovati pravno državo. "V Sloveniji moramo vzpostaviti višjo politično kulturo, kulturo dialoga in delovanja, ki bo usmerjeno naprej, ne pa v pretekle ideološke spore, ki zavirajo razvoj," je dejal premier.

Potrebo po usmerjenosti v prihodnost je predsednik SMC izpostavil tudi v nagovoru članom in simpatizerjem stranke, hkrati pa za junij napovedal skorajšnjo ustanovitev podmladka stranke.

Nihanja v javnomnenjski podpori stranki so sicer opazna, je priznal Cerar. Je pa izpostavil, da vlada, še posebej pa stranka SMC, sprejema tudi težke in zelo pomembne odločitve. Na spremembe se ljudje na kratki rok pogosto odzovejo z nezaupanjem, a Cerar je prepričan, da bodo na srednji in dolgi rok videli, da so bile te odločitve prave.

"Smo na polovici mandata, a to nikakor ne pomeni, da delamo na pol, ampak da delamo na polno," je dodala podpredsednica SMC in vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer. Ob tem je izrazila zavezo, da bodo na ta način delovali tudi naprej.

Predsednik DZ Milan Brglez, ki je prav tako podpredsednik SMC, pa je dodal, da so šele "na polovici prvega mandata" in da se bodo borili za naslednjega. Kot je poudaril, so pripravljeni postoriti vse tisto, kar je potrebno za napredek Slovenije.

Srečanja v Zbiljah pri Medvodah se po oceni organizatorjev udeležuje okoli 800 članov in simpatizerjev stranke, med njimi poslanci in ministri iz vrst SMC ter tudi evropska komisarka Violeta Bulc.