nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Koroška ne sme ostati izolirana

Deli na:
Cerar: Koroška ne sme ostati izolirana

Foto: Bobo

Vlada Mira Cerarja je s popoldanskim srečanjem na Prevaljah, ki je potekalo pod naslovom Regionalni razvojni dialog za Koroško, sklenila včerajšnji obisk v regiji. Premier je v izjavi za medije po srečanju dejal, da Koroška ne sme ostati izolirana. Ob tem je ponovil že čez dan predstavljene konkretne predloge glede hitre ceste in drugih zadev.

Koroška se je v zadnjih letih soočala s težkim gospodarskim in socialnim položajem, je spomnil Cerar, ki pa v zadnjem času opaža tudi spremembe na boljše, povezane z zaposljivostjo mladih in uspešnostjo gospodarstva pri izvozu. Stvari se premikajo v pravo smer, da to ni dovolj, vemo vsi, je ob tem dejal Cerar.

V povzetku obiska na Koroškem je spomnil na načrtovane aktivnosti vlade glede severnega dela tretje razvojne osi in ob tem dejal, da bodo iskali rešitve, ki bodo finančno vzdržne, ki jih bo lahko zagotavljala Družba za avtoceste v RS in ki bodo prinesle boljši prometni pretok.

Na novinarsko vprašanje, kako to, da je prišlo do premika v pristopu vlade do gradnje in financiranja severnega dela tretje razvojne osi, pa je Cerar pojasnil, da zato, ker so ugotovili, da je to tako pomembna stvar, da jo morajo na vsak način zagotoviti, a morda ne v povsem takšni obliki, kot so si jo nekateri preoptimistično zamislili pred leti.

Pojasnil je, da gre pri financiranju gradnje hitre ceste za razporeditev sredstev skozi več let in da predpostavljajo ob tem tudi ugoden gospodarski in siceršnji razvoj Slovenije. "Zato je tako pomembno, da ohranimo politično stabilnost, da nadaljujemo s to potjo ven iz krize. Mislim pa, da je zveza v tej smeri nujna, da moramo narediti ta napor, četudi to ne bo enostavno, da najdemo ta sredstva," je dejal Cerar. Zagotovil je, da bodo zadeve projektirali in gradili tako, da bodo sredstva zagotavljali sproti in celovito, da se ne bi nepremišljeno zadolžili ali povzročili kakršnegakoli problema na javnofinančnem področju.

Cerar je v povzetku obiska spomnil tudi na zagotovljenih pol milijona evrov sredstev za obnovo državne ceste med Dravogradom in Vičem ter naložbo v mamograf v bolnišnici. Kot enega ključnih poudarkov obiska pa je izpostavil osredotočenost na razvoj lesnega gospodarstva, ne le na Koroškem, ampak tudi drugje. Cilj vlade je spodbuditi razvoj lesne industrije, s tem povezanih šolskih programov in da se spremeni politika razpolaganja z gozdno maso, je dejal.

"Koroška ne sme ostati izolirana! Slovenija jo potrebuje, tako kot potrebuje ona Slovenijo," je na novinarski konferenci ob zaključku obiska dejal Cerar in ob tem dodal, da so pomembne vse regije v Sloveniji.

Z obiskom Koroške je vlada začela turnejo po slovenskih regijah. Kot je dejal Cerar, si vlada želi stika z vsemi deli Slovenije in vsemi državljani.

Na zaključnem srečanju na Prevaljah, ki so ga pripravili za vabljene predstavnike z različnih področij, je minister za javno upravo Boris Koprivnikar predstavil tudi Strategijo razvoja javne uprave 2015-2020, ki bo po njegovih besedah med drugim šla v smeri povezovanja in učinkovitosti.