sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Jazbec še uživa moje zaupanje ... za zdaj

Deli na:
Cerar: Jazbec še uživa moje zaupanje ... za zdaj

Foto: Bobo

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki se je zaradi ukrepov v okviru sanacije bank v minulih dneh znašel pod pritiskom javnosti, zaenkrat uživa podporo premierja Mira Cerarja, a bo moral odgovoriti še na kar precej vprašanj. "Nekatera dejstva še niso do konca razjasnjena," je včeraj v Ljubljani dejal Cerar.

Banka Slovenije se je v minulih dneh znašla pod pritiskom javnosti zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani, predvsem v povezavi z izbrisom delnic in podrejenih obveznic. Jazbec je vse očitke, tudi to, da so prirejali dokumente in manipulirali s podatki, zavrnil.

Cerar je Jazbeca povabil na sredino sejo vlade, da bo lahko tudi ministrski ekipi predstavil dejstva glede omenjene zadeve, odgovoril pa bo lahko tudi na njihova vprašanja. "Guverner ob vseh teh sumih in domnevah zaenkrat uživa moje zaupanja, bo pa moral odgovoriti na kar precej vprašanj, saj nekatera dejstva še niso do konca razjasnjena," je v izjavi za medije po srečanju s člani Kluba slovenskih podjetnikov dejal premier.

Ob tem je izrazil upanje, da se bo izkazalo, da je bilo vse v redu. "Če bi se izkazalo, da so bile kjerkoli storjene nepravilnosti, da je prišlo do hujših napak, pa bo vlada pozvala pristojne institucije, da nemudoma in v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepajo," je dodal.

Je pa ta primer ne glede na to, kako se bo stvar na koncu razpletla, po njegovem mnenju poučen že zato, ker je opozoril na nekatere možnosti izboljšave zakonodaje. "Postopek zamenjave guvernerja - ne govorim o tem primeru, ampak na splošno - v primeru kakšnih nepravilnosti ni urejen dobro. Tu bo treba zakon v prihodnje spremeniti," je pojasnil premier.

A v konkretnem primeru o čem takšnem ne razmišljajo. "Najprej moramo do popolnosti ugotoviti vsa dejstva, da ne bi neutemeljeno širili nekih sumov ali obtožb," je povedal Cerar. Če bi se kakšni sumi ali obtožbe izkazali kot utemeljeni, pa morajo pristojni organi nemudoma ukrepati, je sklenil.

Tudi predsednik SD Dejan Židan poudarja, da se morajo vprašanja glede sanacije bank razčistiti. Kot je dejal v izjavi za medije ob robu klavzure SD, so dobili nekatera mnenja s strani odgovornih ljudi ministrstva za finance, ki niso takšna, da bi lahko zavrnili vse sume, ki se pojavljajo v zvezi z Banko Slovenije. Zato je po njegovem mnenju prav, da pride guverner na sejo vlade, pojasni postopke in odgovori na vprašanja.

Če se ugotovi, da kaj ni bilo primerno, pa Židan poziva, naj se ne sprašuje in analizira ponovno, kaj bodo naredili, ampak naj se vlada tudi odloči in nekaj naredi.

Ob tem je Židan spomnil, da "se pri vsakem evru, ki bi ga dali ljudem, pojavi sto razlogov, zakaj se to ne naredi, ko pa se pojavi vprašanje, ali se pomaga bankam, pridejo gradiva na vlado v zaprtih kuvertah". Sistem v Sloveniji lahko po njegovih besedah deluje samo, če ima Banka Slovenije stoodstotno zaupanje odločevalcev.