sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar in partnerja o prioritetah do konca mandata

Deli na:
Cerar in partnerja o prioritetah do konca mandata

Cerarjeva stranka je manj priljubljena od stranke SD in Desusa. - Foto: Bobo

Koalicijski vrh bo na današnjem srečanju razpravljal o strateških vprašanjih oz. projektih, ki jih želijo že dalj časa spraviti pod streho.

Med številnimi prioritetami so v ospredju zdravstvena reforma, reorganizacija centrov za socialno delo, demografski sklad in drugi tir, njihova uresničitev pa je vprašanje politične volje, pravijo partnerji.

Koalicijski partnerji, ki so po turbulencah v zadnjem času zdaj nekoliko umirili tone, želijo danes tudi pojasnilo ministrstva za finance glede iskanja novih nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH). Na ministrstvu menijo, da je treba postopek v celoti ponoviti, koalicijski partnerji pa poudarjajo, da je treba nadzorni svet SDH čim prej popolniti.

Danes pričakujejo tudi odgovore glede drugega tira, saj naj bi vlada zakon obravnavala že v četrtek ter ga poslala v DZ. V DeSUS in SD obžalujejo kratko javno razpravo ter izpostavljajo, da sta na pragu tako vladni zakon kot predlog civilne iniciative, ki projekt tudi finančno precej različno vrednotita.



Ena bolj vročih tem bo danes verjetno zdravstvena reforma. Novele zakona o zdravstveni dejavnosti koalicija še ni uskladila, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju še pričakuje po končani javni razpravi. Koalicijski partnerji so nestrpni, pričakujejo pa tudi ukrepe za skrajšanje čakalnih vrst.

Še zlasti DeSUS bo danes izpostavila zakon o demografskem skladu, ki je v zadnji fazi usklajevanja, vnovič pa bodo razpravljali tudi o reorganizaciji centrov za socialno delo. V SMC izpostavljajo še spremembe na področju pravosodja ter spodbude za nadaljnjo gospodarsko rast.

Današnji sestanek naj bi tako prinesel odgovor, kakšne so realne možnosti za uresničitev vseh projektov, ki jih je koalicija sicer navedla v koalicijskem sporazumu.