sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Hrvaška ne spoštuje dogovorov in na našo mejo vozi preveliko število migrantov

Deli na:
Cerar: Hrvaška ne spoštuje dogovorov in na našo mejo vozi preveliko število migrantov

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar meni, da ne bo prišlo do zapore meje med Avstrijo in Nemčijo. A če bi se tam nadzor še zaostroval in pretok beguncev bistveno zmanjšal, bo treba zmanjšati pretok tudi na naši meji s Hrvaško, je dejal. Dodal je, da bo Slovenija naredila vse, kar zmore, da ustavi takšen pretok beguncev, ki bi nam povzročil notranje težave.

"Položaj je vsekakor napet, zadeve se stopnjujejo v tem smislu, da Hrvaška ne spoštuje nekaterih dogovorov oziroma na našo mejo vozi preveliko število migrantov," je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ in pred koordinacijskim sestankom s pristojnimi ministri glede obvladovanja pretoka beguncev ponovno poudaril Cerar.

Kot je spomnil, slovenske oblasti Hrvaško nenehno opozarjajo, da to ni sprejemljivo in je treba spoštovati dogovore. Tako slovenski premier pričakuje, da bo Hrvaška začela spoštovati edino možno načelo sodelovanja.

Po njegovih besedah je namreč treba upoštevati, da Slovenija lahko sprejme samo toliko beguncev oz. migrantov, kolikor jih lahko v krajšem času napoti v naslednje države. "Ne moremo pa pristati na to, da bi dobili preveliko število beguncev, ki jih ne bi mogli ustrezno oskrbeti niti jim zagotoviti normalnega bivanja oz. razmer," je opozoril.

Zato je še napovedal zaostritev nadzora na meji, če se bo poskus Hrvaške, da nam pošilja preveliko število beguncev, nadaljeval tudi v prihodnje.

Na vprašanje, kakšne so možnosti za zaprtje meje s Hrvaško, pa je odgovoril z oceno, da popolna zapora meje fizično ni mogoča; nenazadnje tudi fizične pregrade ne morejo popolnoma onemogočiti številnih skupin ljudi. "Glede na razmere bomo stopnjevali naš nadzor na meji, tako s policijo in logistično podpore vojsko, če bo potrebno. Prav tako s tehničnimi sredstvi," je pojasnil.

Sicer pa ima po njegovem mnenju Hrvaška kapacitete, da lahko oskrbi določeno število beguncev, vsaj za nekaj dni. Zato Cerar pričakuje, da bo soseda prisluhnila slovenskim argumentov, ki so po premierjevih besedah pravzaprav evropski.

Kot je poudaril, morajo vse države, ki so na poti beguncev, sodelovati, Slovenija pa je pri tem najmanjša in ima najmanjše kapacitete, kar je treba upoštevati.

"Vse vpletene države in EU se morajo zavedati, da če bo dotok beguncev postal nenadzorovan, česar si v Sloveniji ne želimo, bo nenadzorovan v vse smeri. Slovenija bo naredila vse, kar more, da zavaruje svoje državljane in usmerja begunski tok v pravo smer," je izpostavil premier.

Vsakomur je po njegovem mnenju jasno, da do nenadzorovanega toka beguncev ne bi smelo priti, saj ima to lahko dramatične posledice tudi za druge države.

Po premierjevem mnenju so slovenski argumenti, ki jih naslavljajo na Hrvaško, zelo razumni. Razumejo jih tudi v Evropski komisiji in druge sosednje države.

Razlogi za to, da se Hrvaška ne obnaša tako, kot bi bilo pričakovati, so sicer po Cerarjevih besedah različni. Po njegovem mnenju tudi dejstvo, da na Hrvaški poteka volilna kampanja, ni zanemarljivo. A meni, da volilna kampanja ne sme biti izgovor, da se obnašaš neevropsko. Treba je ravnati evropsko, se po njegovih besedah dogovarjati in sodelovati, saj "samo to pelje do tega, da bomo ta dotok beguncev lahko skupno nadzorovali".

"Če se zdaj od evropske kulture umaknemo, ne sodelujemo ter se celo neprimerno izražamo drug o drugem, to vodi v najslabše možne scenarije," je sklenil Cerar.