pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar gre na obisk k Merklovi

Deli na:
Cerar gre na obisk k Merklovi

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar se bo po drevišnji udeležbi na gospodarskem vrhu v Berlinu, ki ga organizira medijska hiša Die Welt, v četrtek sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Govorila bosta o ključnih aktualnih zadevah, ki zaposlujejo Evropsko unijo, s poudarkom na migracijah, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

To bo Cerarjev drugi obisk pri kanclerki. Konec oktobra 2014 po prevzemu vodenja vlade se je namreč na svoj prvi dvostranski obisk v tujino odpravil prav v Berlin. Takrat je bila, vsaj sodeč po izjavah voditeljev, prva tema privatizacija v Sloveniji, tokrat pa bo drugače.

Glede na situacijo v Evropi, ki se od lani spopada z rekordnim valom beguncev, pri čemer sta tako Nemčija kot Slovenija posebej izpostavljeni, je pričakovano, da bosta največ časa posvetila tej temi.

Slovenija kot tranzitna država posebej pozorno spremlja ravnanje Nemčije, ki je ciljna destinacija za večino beguncev na t. i. balkanski poti, in se predvsem boji morebitnih odločitev Berlina o kakršnemkoli zapiranju meja za begunce.

To postaja vse bolj aktualno ob naraščanju napetosti v Nemčiji zaradi vse večjega števila migrantov in beguncev, težav z njihovo integracijo in njihovim soočanjem z ostalimi Nemci, kar se je pokazalo ob spolnih napadih na ženske v Kölnu na silvestrsko noč.

To je okrepilo tako razmišljanja, da bi bilo treba prosilce za azil, ki zagrešijo kaznivo dejanje, takoj izgnati, na drugi strani pa tudi vse več nestrpnosti proti beguncem nasploh, kar se kaže tudi v napadih nestrpnežev na begunce in domove, v katerih so nastanjeni.

V lanskem letu je v Nemčijo prišlo okoli 1,1 milijona migrantov in beguncev, zaradi težav z integracijo pa se Merklova sooča z vse glasnejšimi kritikami tudi iz vrst lastne stranke in pozivi k omejevanju migrantskega toka.

Za kar nekaj razburjenja je v minulih dneh poskrbela novica, da je Nemčija od novega leta Avstriji vrnila tudi po več sto migrantov na dan. Šlo naj bi za tiste, ki so za azil že zaprosili v Avstriji ali pa so želeli le prečkati Nemčijo naprej proti Skandinaviji ali drugim zahodnoevropskim državam.

Sicer je tudi Avstrija začela dosledneje preverjati identiteto migrantov in zavrača tiste, katerih identiteta se ne sklada z njihovimi lastnimi navedbami. Na ta način je Avstrija na meji s Slovenijo od začetka leta zavrnila več kot 1650 migrantov. Slovenija je nato napovedala določene ukrepe glede sprejemanja beguncev iz Hrvaške.

Merklova in Cerar se sicer o iskanju rešitev za migrantsko in begunsko krizo redno pogovarjata na zasedanjih Evropskega sveta.

Premier Cerar bo v Berlin prišel že drevi in se udeležil gospodarskega vrha, ki ga organizira medijska hiša Die Welt. Ob predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju in podpredsedniku turške vlade Mehmetu Simsku bo osrednji govorec uvodne delovne večerje.

Tudi na tem vrhu naj bi bila v ospredju begunska kriza ter vprašanje integracije beguncev in migrantov. Govorili naj bi tudi o grožnji džihadistične skupine Islamska država ter o razmerah v evrskem območju, napovedujejo v premierjevem kabinetu.