pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Davčna afera bo oslabila Junckerjev položaj

Deli na:
Cerar: Davčna afera bo oslabila Junckerjev položaj

Foto: Reuters

Slovenski premier Miro Cerar je danes v Bruslju ocenil, da bo luksemburška davčna afera oslabila položaj novega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in celotne komisije. Ob tem je izrazil upanje, da bodo institucije EU našle ustrezne rešitve v prihodnje ter se z vprašanjem izogibanja davkom ukvarjale pravno in načelno.

"Izogibanje davkom je resen problem, s katerim se bo treba v prihodnje intenzivno ukvarjati," je dejal Cerar po današnjem srečanju s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev je minuli teden javnosti razkril, kako se več sto multinacionalk že vrsto let poslužuje skrivnih davčnih dogovorov v Luksemburgu in si na ta način znižuje davke na dobičke, zaslužene v drugih državah. Efektivna davčna stopnja je bila zanje celo zgolj 0,25-odstotna, države, kjer dejansko služijo denar, pa niso dobile ničesar. Juncker je bil tedaj luksemburški premier.

"Vprašanje 'luxleaks', je resno vprašanje in morda tudi problem za Junckerjevo komisijo. Mislim, da bo to oslabilo njegov položaj in položaj Evropske komisije," je menil Cerar.

Hkrati pa je dodal, da so sedaj na vrsti Evropski parlament, Evropska komisija in druge institucije, da preučijo to vprašanje. "Upam, da bodo našli resne rešitve za prihodnje in dali signal, da se je treba v prihodnje pravno in načelo ukvarjati s temi vprašanji," je še menil slovenski premier.


Predsednik Evropskega parlamenta Schulz je dejal, da je glede davčnega in bančnega sistema v Luksemburgu opozarjal že med predvolilno kampanjo kot na enega največjih problemov v EU. Kot je dejal, zdaj čaka na rezultate preiskave, ki jo je sprožila tudi Evropska komisija, zato zadeve ne želi podrobneje komentirati.

"A boj proti izogibanju davkom in nepoštena konkurenca med članicami EU sta za Evropski parlament že leta ključen element, s katerim si lahko EU povrne zaupanje državljanov," je še dejal Schulz in dodal, da se s tem dela velika škoda zaupanju v EU.

Evropska komisija je sicer že pred nekaj tedni začela temeljite preiskave davčnih poslov v Luksemburgu in še dveh državah. To delo sedaj nadaljuje nova komisarka za konkurenco, Danka Margrethe Vestager, ki bo zagotovila, da bodo luksemburški davčni posli v skladu z evropsko zakonodajo, sicer pa lahko od Luksemburga zahteva popravne ukrepe.

Sedanji luksemburški premier Xavier Bettel je že zanikal kakršnekoli nepravilnosti. "Luksemburg se drži nacionalnih zakonov in mednarodnega pravnega reda," je zatrdil. Juncker na drugi strani molči; zaenkrat je zatrdil le, da se ne bo neposredno vpletal v preiskave, povezane z njegovo domovino.

V Evropskem parlamentu pa zahtevajo pojasnila, ali so te prakse v skladu z evropsko zakonodajo. Evropski socialisti zahtevajo posebno razpravo o tem na plenarnem zasedanju ta teden v Bruslju.