stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerani: Šrot in ASK sta me hotela nategniti!

Deli na:

Poletna romanca v trikotniku Boško Šrot – ASK – Pierpaolo Cerani je še pred slabim letom res veliko obetala. A Cerani se je izkazal le za poletni utrinek, ljubezenska zgodba v tem trikotniku pa se prav tako ni razvila v resno zvezo, ampak je ostala na nivoju najstniškega poletnega mečkanja. In kaj imamo danes od vsega tega? Samo dolge nosove in zamere.

Poletna romanca v trikotniku Boško Šrot – ASK – Pierpaolo Cerani je še pred slabim letom res veliko obetala. A Cerani se je izkazal le za poletni utrinek, ljubezenska zgodba v tem trikotniku pa se prav tako ni razvila v resno zvezo, ampak je ostala na nivoju najstniškega poletnega mečkanja. In kaj imamo danes od vsega tega? Samo dolge nosove in zamere.

Pierpaolo Cerani, kontroverzni tržaški podjetnik, ki se je julija lani predstavil kot rešitelj pivovarskega imperija in izvoznik naše radenske na mize ameriških družin, je pozimi potonil v pozabo slovenske javnosti, kljub njegovim megalomanskim napovedim o vlaganju v slovensko gospodarstvo in še bolj velikopoteznih sodnih ukrepih proti slovenskim medijem.

Zato smo spornega investitorja poiskali in ga povprašali o njegovih zdajšnjih obveznostih v Sloveniji. Na vprašanja je odgovarjal nekoliko nejevoljno: očitno je bilo, da želi pogovor čim prej skleniti, čeprav je jasno priznal, da je zelo razočaran nad svojima nekdanjima poslovnima partnerjema. »Danes sodelovanje z gospodom Šrotom in gospo Andrijano Starina Kosem ocenjujem zelo negativno,« nam je dejal. Zanimalo nas je, zakaj. »Nočem se spuščati v podrobnosti,« nam je dejal Cerani, a ker smo vztrajali, nam je še povedal, da se Šrot in ASK nista držala pravil poštene igre. »Sta vas torej hotela nategniti?« smo še lahko vprašali tržaškega podjetnika, ki je dejal: »Ja, to situacijo bi lahko tako opisali.« Za odziv smo se zato obrnili na oba Ceranijeva obtoženca, ki pa jim besede niso ravno tekle iz ust. Andrijana Starina Kosem nam je odkrila »novo razsežnost« odnosa s Ceranijem: »Zadeve ne bi rada komentirala, ker bodo relacije z njim še predmet sodnih postopkov!« Boško Šrot je bil še bolj odrezav (in predvsem nevljuden). »Ne bom komentiral!« je bilo slišati na drugi strani telefonske slušalke in potem … samo še prekinjena zveza.

Gre za besede, ki so diametralno nasprotne tistim sladkim in medenim medijskim izjavam, ki smo jih nazadnje slišali še lani jeseni, ko je Starina - Kosem Ceranija opisovala kot transparentnega poslovneža, ki ni pripravljen igrati slamnatega moža, Cerani pa njo kot dolgoletno prijateljico, ki mu je predstavila Šrota.

Pa poglejmo, kako so se zadeve razvile v zadnjih mesecih Ceranijevega poslovanja v Sloveniji. Potem ko so banke upnice podjetju Infond holding zasegle delnice v Pivovarni Laško in je Cerani proti bančnim zavodom napovedal tožbo, je tržaški podjetnik napovedal tudi veliki pok. Infond holding je takrat želel rešiti z 200 milijonov evrov težko dokapitalizacijo ameriškega investitorja, ki pa ga v odločilnem trenutku ni bilo od nikoder. Nazadnje je tudi Ceranija prevzelo malodušje in do decembra je odstopil kot direktor Infond holdinga in Kolonela, 30-odstotni delež Kolonela pa je vrnil Šrotovemu podjetju Atka prima. V podjetju Infond holding danes teče stečajni postopek.

Kaj   zdaj počne kontroverzni Cerani? »V družbah okoli Pivovarne Laško nimam več nobene vloge. Izstopil sem, popolnoma. V Sloveniji tudi nimam nobenega kratkoročnega poslovnega načrta,« nam je še dejal. Na naše prigovarjanje, s čim se bo ukvarjal potem, ko je njegov veliki načrt z izvažanjem radenske propadel, nam je še odgovoril: »Imam svoja podjetja v Trstu, poslujem v Italiji in  Nemčiji. Temu se bom zdaj posvečal.« Skoraj ganljiva izpoved, a kaj ko ne smemo pozabiti na Ceranijevo dvomljivo preteklost, ki ni nič kaj ganljiva. Skozi osemdeseta in devetdeseta se je proti njemu vlekel proces, na katerem je bil na drugi stopnji obsojen vodenja in organiziranja kriminalne združbe. Kazni (pogojno dve leti zapora) je na tretji stopnji »ušel« zaradi zastaranja primera. Tudi pravim današnjim Ceranijevim poslom je težko priti do dna, saj imajo njegova tržaška podjetja izhodišče v luksemburškem Diacolux International, ki je zavito v tančico skrivnosti.