Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerani potrjuje nakup Kolonela

Deli na:

Potrjujem nakup deleža v Kolonelu, vendar zaenkrat ne bom odgovarjal na nobeno vprašanje glede tega nakupa, je za STA povedal novi lastnik Kolonela Pierpaolo Cerani. Kot je dejal, "ga kličejo z vseh strani", na vsa vprašanja pa bo odgovoril na novinarski konferenci v Ljubljani, ki bo predvidoma v petek oz. soboto.

Potrjujem nakup deleža v Kolonelu, vendar zaenkrat ne bom odgovarjal na nobeno vprašanje glede tega nakupa, je za STA povedal novi lastnik Kolonela Pierpaolo Cerani. Kot je dejal, "ga kličejo z vseh strani", na vsa vprašanja pa bo odgovoril na novinarski konferenci v Ljubljani, ki bo predvidoma v petek oz. soboto.

Cerani ni želel za STA komentirati niti tega, zakaj se je odločil za lastniški vstop v Kolonel, je pa za časnik Delo povedal, da so njegovi načrti s skupino Pivovarno Laško takšni, da bo ohranil slovenske dobavitelje, zlasti v Mercatorju, pri tem pa je zavrnil možnost prodaje podjetij iz skupine. "Zelo cenim, denimo, Radensko, ki jo pijem že več let, in si želim razvijati te slovenske blagovne znamke, v katere verjamem. Rad bi jih razvijal po vsem svetu, ker so veliko vredne, a še premalo razvite in imajo dovolj manevrskega prostora," je dejal Cerani.

O odnosih z direktorji podjetij v skupini je dejal, da je v torek večkrat klical predsednika uprave Pivovarne Laško Dušana Zorka, da bi se mu predstavil kot lastnik, kar je običajna praksa, a priložnosti za pogovor ni dobil, ker se Zorko z njim ni utegnil sestati.

Cerani je še izrazil pričakovanje, da se v času novega lastništva podjetja ne bo dogajalo nič mimo tekočih poslov. Tudi sicer bi bil vesel, če bi imeli skupne cilje znotraj skupine in bi sodelovali pri vseh projektih, je poudaril za Delo. Dodal je, da namerava obdržati vsa delovna mesta in njihovo število celo povečati. "Imam predvidene finančne rešitve, s katerimi bo premoženje ostalo v Sloveniji, skupina pa se bo prestrukturirala in sanirala", je dejal.

Delo, ki lastniško sodi v podjetja okrog Pivovarne Laško, je v torek poročalo, da je tržaško podjetje Iniziative Generali 96, ki ga vodi Cerani, v ponedeljek kupilo podjetje Kolonel, ki je v 100-oodstotni lasti Atka-Prime oziroma Boška Šrota. S tem nakupom je italijansko podjetje postalo lastnik podjetja, ki v celotni verigi navzdol pripelje do Pivovarne Laško, so zapisali v Delu.

Današnji Dnevnik pa piše, sklicujoč se na pridobljene dokumente, da je Šrot skupaj z soprogo Anico Aužner Šrot še vedno večinski delničar podjetja Kolonel, ki prek verige povezanih družb obvladuje Pivovarno Laško, saj naj bi Cerani pridobil le 30 odstotkov delnic ključnega podjetja v Šrotovi lastniški verigi. Sam nakup s strani Ceranija pa naj bi bil po ocenah virov Dnevnika in Financ nov Šrotov manever, da bi banke prisil v hitrejše reševanje pivovarne in povezanih družb, ki naj bi upnikom dolgovali 900 milijonov evrov.

Goričan Cerani, ki ima stalno prebivališče v Celovcu, je sicer znana medijska osebnost v Italiji in jugovzhodni Evropi, pozornost pa je pritegnil leta 2006, ko je bil vpleten v škandal s savojskim princem Vittorijem Emanueleom in njegovim bratrancem ter takrat bolgarskim premierom Simeonom Saxe Coburgom. Cerani je takrat dejal, da je Saxe Coburg svojemu bratrancu in Ceraniju v zameno za finančno podporo v predvolilni kampanji obljubil posle v Bolgariji oz. da bosta zmagala na nekem javnem razpisu. Saxe Coburg je zanikal obtožbe, priznal pa je, da je koristil Ceranijeve usluge, in sicer se je večkrat vozil z njegovim letalom. Cerani je kasneje priznal, da je lagal.

Ceranijevo ime se je v italijanskih medijih pojavljalo večkrat, tudi v zvezi z donacijo nekakovostnih zdravil Eritreji. Princ Vittorio Emanuele, ki je bil omenjen v večih škandalih s prostitutkami, saj naj bi od svojih sodelavcev zahteval, da mu priskrbijo prostitutke, najraje je imel blondinke, naj bi želel donirati zdravila Eritreji, vendar pa bi morala biti ta, kot je domnevno zahteval, "ne preveč draga in ne nujno preveč kakovostna".

V posel naj bi bil vključen prinčev sodelavec Gian Nicolino Narducci, ki je sporna zdravila želel naročiti pri Ceraniju, ki ima farmacevtsko družbo v Trstu, je poročala La Repubblica.

Lastnik Kolonela je družba Atka-Prima, ki jo obvladujeta Šrot in njegova žena Anica. Kolonel ima v lasti 78 odstotkov Centra naložb, omenjena družba pa je 71-odstotna lastnica Infond Holdinga. Ta je s 55-odstotnim deležem večinski lastnik Pivovarne Laško, v lasti pa ima tudi 24,9 odstotka Mercatorja.

Spomnimo, da je Nova Ljubljana banka zaradi neplačanega 130 milijonov evrov dolga junija Infond Holdingu zasegla 10,75 Mercatorja in 23,51 Pivovarne Laško, s katerima je Infond Holding zavaroval posojilo.

Šrot je prek skupine Pivovarne Laško nadzoroval večino slovenske industrije pijač (v njej so kot odvisne družbe Radenska, Pivovarna Union, Vital Mestinje ter splitska Jadranska pivovarna), obvladoval pa je tudi pretežen del trga tiskanih medijev, saj so Laščani lastniki skoraj 81 odstotkov največjega slovenskega časnika Delo, ta pa poseduje skoraj 80-odstoten delež Večera.

Boško Šrot je v četrtek zaradi interesov poslovnega sistema in umiritve pritiskov ponudil odstop z mesta generalnega direktorja Pivovarne Laško, nadzorni svet pa je njegov odstop sprejel. Na čelo laške pivovarne je imenoval Dušana Zorka. Zorko je že napovedal, da bo skupina Laško prodala določene naložbe, ki niso povezane z osnovno dejavnostjo. Ničesar pa po njegovih besedah ne bodo prodali na hitro, niti naložb v Mercatorju, Delu oz. Večeru.