901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cenzura na STA večja, branost manjša

Deli na:

Direktor STA Bojan Veselinovič, ki ga je imenovala vlada Boruta Pahorja, skrbi, da agencija čim manj poroča o vladi neprijaznih novicah. Cenzorska vloga državne agencije se je najbolj opazila v primeru pisma Sebastjana Jeretiča premierju Borutu Pahorju, ko je šlo po oceni vseh drugih medijev za osrednjo novico dneva (petka, 12. novembra).

Direktor STA Bojan Veselinovič, ki ga je imenovala vlada Boruta Pahorja, skrbi, da agencija čim manj poroča o vladi neprijaznih novicah. Cenzorska vloga državne agencije se je najbolj opazila v primeru pisma Sebastjana Jeretiča premierju Borutu Pahorju, ko je šlo po oceni vseh drugih medijev za osrednjo novico dneva (petka, 12. novembra).

STA jo je dolgo skrivala, prvič jo je objavila šele ob 17.47, pa še to je spretno skrila na konec novice z naslovom Koalicija zaradi kadrovskih odločitev in reform na preizkušnji. Prvič jo je korektno povzela šele pozno zvečer, ob 22.07, v novici z naslovom Pahor glede Jeretičevih pisem redkobeseden; to je bilo več kot 15 ur potem, ko je novica prišla v javnost. Zanimivo, ko je STA poročala o podobnem pismu nekdanje državne sekretarke Andrijane Starina Kosem, 11. junija 2007, je o tem poročala takoj za POP TV, torej ob 20.03.
Kako deluje STA, predvsem njena notranjepolitična redakcija, ki jo vodi Veselinovičev izbranec Drago Balažic, se je pokazalo tudi ob novici, ki so jo objavili 28. oktobra, da bo nekdanja šefinja Pahorjevega kabineta, Simona Dimic, dobila tri plače za odpravnino. STA je novico objavila šele, ko se je nanjo odzvala vlada, in to kljub temu da za STA velja pravilo, da odzivov (razen v izjemnih primerih) na neko novico ne objavi, če se pred tem ne objavi izvorne novice. STA je delovala kot nekakšen advokat vlade.
Cenzura na STA se je pokazala tudi 3. novembra, ko je objavila vest z novinarske konference Cvete Zalokar Oražem (Zares) in Majde Potrata (SD) kot posebno novico. Novinarske konference Aleksandra Zorna (SDS), ki je bila dve uri pozneje, pa ni objavila kot posebne novice, ampak jo je stlačila le v dopolnjeno vest z novinarske konference Potrate in Zalokar - Oražmove. In še tako je Zornu namenila dva borna odstavka. Zanimivo je tudi pogledati, koliko prostora je STA v ponedeljek, 15. novembra, namenila tiskovni konferenci koalicije glede referendumu o zakonu o RTVS in koliko tiskovni konferenci opozicije s to temo. Razlika je namreč kat 1 : 2 v korist vladajoče koalicije.
STA cenzurira tudi izjave Združenja novinarjev in publicistov, saj pogostokrat v novicah izpusti največje očitke vladi pri omejevanju svobode tiska, zlasti kadar opozorimo na usodo pokojnega Boruta Meška, ki ga je kljub hudi bolezni vrgel na cesto prav direktor STA Bojan Veselinovič in mu očital nevestno delo. Kako vestno dela Pahor-Golobičev nameščenec, se lahko prepričamo na podlagi merjenja obiskanosti spletnih strani STA, ki jih objavlja agencija Valicon. Novembra lani, ob zamenjavi in odpustitvi Boruta Meška, je imela STA rekordnih 88.881 uporabnikov. Do julija letos imajo rekordni upad na 32.344 uporabnikov. Oktobra, ki velja za najboljši mesec za branost spletnih strani, je STA imela 53.053 uporabnikov, kar je za približno tretjino manj kot lani v istem času, ko jih je imela 73.672 Logično bi bilo, da bi zdaj za svoje nevestno delo oziroma za katastrofalno obiskanost spletnega portala STA odgovarjal Veselinovič, a je verjetneje, da ga bosta njegova kadrovika Borut Pahor in Gregor Golobič kvečjemu pohvalila zaradi njegove cenzorske vloge.