1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cenzura na Radiu Slovenija: odpovedali sodelovanje Gregorju Preacu

Deli na:
Cenzura na Radiu Slovenija: odpovedali sodelovanje Gregorju Preacu

Foto: Primož Lavre

Prispevki o negativnih posledicah migrantskega toka so bili nezaželeni. Na Radiu Slovenija so odpovedali sodelovanje popotniku in novinarju Gregorju Preacu, ker je v intervjujih povedal, da je izsiljeno migrantstvo goljufija, da gre za ekonomske migrante, napovedal je dogajanja po Evropi: posilstva, nasilje, terorizem, porast levega in desnega terorizma.

Obiskal je več kot 30 muslimanskih držav, tudi Sirijo, kjer je bil leta 2003 in se na univerzi v Damasku učil arabščino. Že takrat so tam v skoraj vsaki drugi trgovini visele slike Osame bin Ladna, vodje teroristične organizacije Al Kaida. »Oktobra so na RTV Slovenija odpovedali sodelovanje z mano pri oddaji Gori doli naokoli, ko sem jim ponudil, da bi poročal iz Maroka, kamor sem se odpravljal. To bi moralo biti zanimivo, saj od tam prihajajo ekonomski migranti čez Carigrad in v Slovenijo. Želel sem poročati več o razmišljanju, navadah, kulturi Maročanov, prišlekov za Nemčijo. To je bilo prvič, da niso želeli mojih prispevkov, po 18 letih sodelovanja in stotinah prispevkov. Sicer z opravičilom, da ni več denarja. Nihče se ni zahvalil in zadeva je bila precej hladna. Raje se slepim z opravičilom, kot da bi verjel nekaterim novinarjem, da so na RTV Slovenija moje ime postavili na črno listo. Novinar Ciril Brajer iz Nedeljskega dnevnika mi je napisal, da si bom s svojim poročanjem o migrantstvu zaprl vsa vrata v državne in večje medije,« nam je povedal Preac.

V oddajo Gori doli naokoli se še vedno javljajo popotniki z različnih koncev sveta. Odgovorni urednik 1. programa Radia Slovenije Andrej Stopar nam je odgovoril, da bodo oddajo ukinili, ker se je »izpela«, skušali so jo poživiti s svežimi avtorji, ki pa bodo sodelovali le še do 1. aprila. Nihče izmed osmih sodelavcev ni na Bližnjem vzhodu. Mimogrede, Preac se je iz Maroka odpravil v Nemčijo, kjer bo spremljal dogajanje v migrantskih centrih.