Revija Reporter
Slovenija

Čebašek-Travnikova pisala članom zbornice: Ne obremenjujem se s plačo

STA

25. feb. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

V pismu članom ZZS je nova predsednica Čebašek-Travnikova zapisala, da ne ve kaj bo z njeno plačo in se s tem ne bo obremenjevala.

Nova predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Zdenka Čebašek-Travnik je po tem, ko je odpovedala včerajšnjo novinarsko konferenco, po poročanju spletnega portala Žurnal24 poslala vsem članom zbornice pismo. V njem je med drugim zapisala, da ne ve kaj bo z njeno plačo in se s tem ne bo obremenjevala.

"Ob presenetljivih zmagah podpore ni. Prežijo na naše napake in nas v prvem tednu sprašujejo, kaj še delamo tukaj. Sama sem bila o tem, ali bom odstopila, s strani medijev povprašana v prvih dneh mandata," je Čebašek-Travnikova zapisala v pismu zdravnikom.

V pismu poudarja, da na zbornici zadeve niso urejene, zato tudi plača predsednika in vseh ostalih funkcionarjev ni predvidena. "Vendar je to, da uredimo plačna razmerja funkcionarjev na zbornici, očitno čakalo prav našo ekipo," je zapisala v pismu. Pojasnjuje, da je na začetku mandata predlagala, da je njena plača "nekje vmes med plačami mojih predhodnikov, dokler skupščina ne uredi plačnih razmerij". Člani skupščinskega sveta so se s tem strinjali in pooblastili predsednika skupščine, da se s predsednico dogovori za znesek.

Marko Bitenc, predsednik skupščine ZZS je sicer pred dnevi za STA potrdil, da je na zadnji seji dobil pooblastilo za pogajanja v okviru teh številk, po poročanju nekaterih medijev pa naj bi bil rezultat le teh predlog, da se Čebašek-Travnikovi dodeli plača v višini 8000 evrov.

"Kako bo z mojo plačo naprej, ne vem in se s tem ne bom obremenjevala. O vrednosti mojega dela in dela drugih funkcionarjev bo odločala skupščina zbornice in sama bom sprejela odločitev poslancev," pa po poročanju Žurnala24 v pismu navaja nova predsednica ZZS. "V Sloveniji je plača eden tistih kamnov spotike, s pomočjo katerega je mogoče diskreditirati prav vsakega posameznika, tudi mene. Nič osebnega. Sprašujem se, kaj sem pravzaprav zagrešila, razen da sem z vašo podporo, da bi dosegli spremembe, ki jih zdravniki potrebujemo, uspela zmagati na demokratičnih volitvah za mesto predsednice zbornice?"

"Ker nas imajo za močne, pomembne, povezane in vplivne, nas na vsakem koraku poskušajo deliti in spreti, v kolikor nismo že razdeljeni in sprti med seboj. Z mojo ekipo smo se odločili, da to spremenimo - kar je za marsikoga ogrožajoče, zato nas poskušajo ustavljati, preden bi sploh lahko začeli," je še zapisala v pismu zdravnikom. In zaključila: "Bodite potrpežljivi z nami, rezultati naših prizadevanj bodo kmalu vidni, če nam bo le dano nadaljevati začeto delo."

Iz vrst zdravnikov sicer že prihajajo kritike zaradi dogajanja na zbornici pa tudi nekateri pozivi Čebašek-Travnikovi k odstopu.