900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Če z državo zaslužiš 56 milijonov evrov, si lahko privoščiš letalo za 900 tisočakov: prestižni hobi zdravstvenega dobavitelja Petra Podlunška

Deli na:
Če z državo zaslužiš 56 milijonov evrov, si lahko privoščiš letalo za 900 tisočakov: prestižni hobi zdravstvenega dobavitelja Petra Podlunška

Letala cirrus SR22, ki je v lasti zdravstvenega dobavitelja Petra Podlunška. - Foto: arhiv Reporterja

To je letalo v lasti zdravstvenega dobavitelja Petra Podlunška. Njegova firma Medicop ima v bilancah prek pet milijonov evrov prenesenega dobička.

Prejšnji teden smo podrobno pisali o podjetniku Petru Podlunšku iz Prekmurja, ki je s svojo firmo Medicop eden večjih zdravstvenih dobaviteljev v Sloveniji. Podjetje Medicop se ukvarja z izdelavo centralnih sistemov za medicinske pline, bolniških kanalov, naprav za kisikovo terapijo, medicinskih aspiratorjev. Razvijajo reševalna in sanitetna vozila za prevoz pacientov. Od leta 2003, do koder sežejo podatki aplikacije Erar, je firma iz naslova javnega zdravstva prejela že 56,2 milijona evrov. Prenesenega čistega dobička imajo trenutno 5,3 milijona evrov.

Kot smo razložili, pa Podlunšek ni zgolj uspešni podjetnik s slovenskim zdravstvom, ampak tudi navdušen letalec. Do pred nekaj leti je tekmoval v akrobatskem letenju v svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race. Bil je med najboljšimi akrobatskimi letalci na svetu. Gre sicer tudi za enega najbolj dragih športov sploh. Še vedno ima v lasti akrobatsko letalo, toda hkrati je lastnik izvrstnega letala cirrus SR22 GTS. Gre za štirisedežno enomotorno letalo ameriškega proizvajalca Cirrus Aircraft. Premore tudi reševalno padalo, če odpove motor ali pa za druge nevarnosti. Padalo se odpre s pomočjo majhnega eksplozivnega naboja. Tako lahko celotno letalo vključno s potniki varno pristane.

Ni pa takšen zrakoplov poceni. Iz podatkov na spletu je razvidno, da je bilo Podlunškov cirrus proizveden pred desetimi leti. Glede na trenutne cene na trgu je letalo vredno okoli 900 tisoč evrov. Ne dvomimo, da podjetnik zelo dobro skrbi zanj. Po podatkih iz registra zrakoplovov ga je Podlunšek kupil rabljenega pred petimi leti oziroma kupilo ga je njegovo podjetje Medair. Slednje je letos spremenilo ime v Podlunšek specialna vozila.

Letala cirrus SR22 izdelujejo od leta 2001 dalje, model cirrus SR22 GTS pa velja za elitnega zaradi bogate opreme in zmogljivosti. Redka so letala, ki imajo na voljo za zasilni pristanek padalo. Na portalu 24ur.com so pred dvema letoma poročali o tovrstnem letalu, ki je zasilno pristalo na riževem polju sredi okrožja Sutter v Kaliforniji, južnozahodno od mesta Yuba. Po informacijah Ameriške zvezne uprave za letalski promet (FAA) je pilot sporočil, da je ostal brez goriva. Uporabil je balistično reševalno padalo. Nihče na krovu ni bil poškodovan.

Za Podlunška smo slišali, da ima poleg omenjenih dveh letal v lasti še večjo jahto (privezana naj bi bila na hrvaški obali) ter več prestižnih avtomobilov. Vprašali smo ga, za katero znamko in model jahte gre. Tudi kolikšna je dolžina ter koliko je po njegovi oceni vredna in v kateri državi je registrirana. Odziva ni bilo. Prav tako ni pojasnil, katere avtomobile ima v lasti (znamka, model), kdaj so bili izdelani in koliko so po njegovem vredni vsak posebej.