Revija Reporter
Slovenija

Če dobi okoljevarstveno soglasje, bo Yaskawa novembra začela graditi tovarno v Kočevju

STA

24. avg. 2017 10:02 Osveženo: 10:12 / 24. 8. 2017

Deli na:

Japonska korporacija Yaskawa Electric, ki je Kočevje izbrala za postavitev evropske tovarne robotov, še čaka na okoljevarstveno soglasje.

Agencija RS za okolje (Arso) o vlogi še odloča, v postopku pa ni stranskih udeležencev, danes poroča časnik Delo.

"Pripombe, ki so prišle ob razgrnitvi in mnenja uradnih institucij bomo predvidoma v tem tednu poslali investitorju v izjasnitev," so za STA pojasnili na agenciji in dodali, da ne morejo napovedati, kdaj bodo izdali odločbo za Yaskawo.

Yaskawa naj bi jeseni začela z gradnjo tovarne, pogoj za to pa je pridobljeno okoljevarstveno soglasje. Arso je julija objavil javno naznanilo v zvezi z izdajo okoljevarstvenega soglasja za Yaskawino tovarno robotov Kočevju, do sredine avgusta pa sprejemala mnenja in pripombe glede dokumentacije za pridobitev soglasja.

Yaskawino kočevsko tovarno naj bi po neuradnih podatkih STA začeli graditi prve dni novembra. Celotna naložba v evropsko tovarno največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov bo sicer vredna okoli 25 milijonov evrov. Država bo naložbo podprla s 5,6 milijona evrov. Zaposlitev bo dobilo od 150 do 200 ljudi.