Revija Reporter
Slovenija

Če bo hotela koalicija zrušiti Zorčiča, bo morala na sejo pripeljati hudo bolnega poslanca SMC Verbiča

Igor Kršinar
9.406

27. maj. 2021 12:41 Osveženo: 6:26 / 28. 5. 2021

Deli na:

Poslanec SMC Dušan Verbič

Bobo

»Pravkar izvedel od stranke Levica, da g. Cigler te dni preživlja tragično osebno situacijo, o kateri pa ne morejo javno govoriti, in da je bil to razlog za njegov včerajšnji izostanek. Želim, da se mu situacija čim prej uredi! Mi pa se bomo potrudili 11. julija,« je včeraj na facebooku zapisal Ivan Gale.

Pred tem se je javno razburjal, ker je poslanec Levice Željko Cigler manjkal na glasovanju ob določitvi datuma referenduma o zakonu o vodah. Cigler je na začetku torkove seje predstavil stališče poslancev Levice, potem pa ni prispeval svojega glasu. Tako je opozicijo za en sam glas preglasovala koalicija s podporniki in za datum referenduma namesto 4. julija določila manj ugoden 11. julij.

Ciglerja ni bilo tudi na včerajšnjem glasovanju o ustavni obtožbi zoper predsednika vlade Janeza Janše, zato jo je podprlo zgolj 42 poslancev in ne 43, kolikor glasov ima opozicija skupaj z nepovezanimi poslanci. Proti je glasovalo 44 poslancev, a ne glede na to, bi opozicija za uspeh potrebovala 46 glasov, kar pa niti ni pričakovala.

Poleg poslancev koalicijskih SDS, NSI in SMC so premierja ubranili še vsi trije poslanci SNS Zmaga Jelinčiča, oba manjšinca (Felice Žiža in Ferenc Horvath), Robert Polnar in Branko Simonovič iz Desusa. Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša se je vzdržal.

Toda poleg Ciglerja sta manjkala tudi dva koalicijska poslanca oziroma podpornika koalicije, Dušan Verbič (SMC) in Ivan Hršak (Desus), ki ju ni bilo prav tako na glasovanju glede datuma referenduma o zakonu o vodah. Dušan Verbič naj bi bil, kot so nam zaupali dobro obveščeni viri, že nekaj časa hudo bolan, Hršak pa je bil včeraj do 15. ure v državnem zboru in je odšel pred glasovanjem.

Zato je v zraku tudi predvideno jutrišnje glasovanje o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča, saj brez Verbiča verjetno nima dovolj glasov. Tako se po parlamentarnih hodnikih že govori, da naj bi ga jutri »dvignili iz bolniške postelje« in posebej za to pripeljali v državni zbor.

Naslednje vprašanje pa je, ali sta si Jurša in Žiža premislila ter bosta tokrat podprla Zorčičevo razrešitev. Jurša sicer glasuje previdno in »visi« med neposlušno poslansko skupino in stranko, ki je uradno v opoziciji. Na obeh omenjenih glasovanjih se je vzdržal.

Žiža pa je že javno rekel, da koalicija ne more računati na njegov glas za Zorčičevo razrešitev, saj da s kolegom Horvathom ne želita biti jeziček na tehtnici. Toda zadnji dve glasovanji sta pokazali, da sta oba manjšinca glasovala tako kot koalicija, v primeru »vodnega« referendumu pa sta bila celo jeziček na tehtnici.

V primeru glasovanja o Zorčiču bodo opozicijski poslanci spet zapustili razpravo, zato prav tako ne bo težko ugotoviti, kako je kdo glasoval.